RUSIJA I UKRAJINA SU POTPISALE PROTOKOL O TRANZITU GASA: Postignut dogovor koji je mučio mnoge (FOTO)
Foto: Profimedia

konačno

RUSIJA I UKRAJINA SU POTPISALE PROTOKOL O TRANZITU GASA: Postignut dogovor koji je mučio mnoge (FOTO)

Planeta -

Rusija i Ukrajina su potpisale protokol dogovora o daljem tranzitu gasa kroz ukrajinsku teritoriju i rešavanju uzajamnih potraživanja, saopštio je "Gasprom“.

"Ruska i ukrajinska strana potpisale su protokol dogovora o produžavanju tranzita gasa preko teritorije Ukrajine i rešavanju uzajamnih potraživanja“, saopšteno je u "Gaspromu“.

Ranije je direktor ukrajinske kompanije "Naftogas“ Andrej Koboljev saopštio da je Kijev spreman da potpiše novi ugovor o tranzitu ruskog gasa bez prethodnog rešavanja pitanja o kompenzaciji od tri milijarde dolara koju je ruskom "Gaspromu“ naložio Stokholmski sud.

Direktor "Naftogasa“ je naveo da je ukrajinska strana predložila nekoliko varijanti ugovora i dodao da je potpisivanje sporazuma o tranzitu gasa kroz Ukrajinu malo verovatno zbog rokova, zbog čega se sada na pregovorima razmatra hibridna varijanta koju je predložio Kijev.

Koboljev je naveo da je za potpisivanje ugovora o tranzitu gasa potrebno mesec dana.

Postojeći ugovor o isporuci i tranzitu gasa ističe krajem godine. Moskva i Kijev vode bilateralne pregovore, kao i pregovore u trilateralnom formatu, u kojima učestvuje Evropska komisija, radi zaključivanja novog ugovora.

Devetnaestog decembra je održan sastanak u Nemačkoj, nakon kojeg je potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič izjavio da su strane postigle "principijelni sporazum“. Danas su predstavnici "Gasproma“ i "Naftogasa“ predložili da se pregovori o gasu vode u Minsku.

(Kurir.rs/Sputnjik, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja