EVROPA I RUSIJA PORUČILE AMERICI DA GLEDA SVOJA POSLA: Sankcije protiv gasovoda su mešanje u naše unutrašnje stvari!
Foto: Profimedia

razbesneli se

EVROPA I RUSIJA PORUČILE AMERICI DA GLEDA SVOJA POSLA: Sankcije protiv gasovoda su mešanje u naše unutrašnje stvari!

Planeta -

Evropska unija osudila je danas američke sankcije protiv firmi koje učestvuju u izgradnji gasovoda Severni tok dva.

Sankcije je osudila i nemačka vlada kao i portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova.

"Evropska unija se principjelno protivi uvođenju sankcija protiv evropskih kompanija koje učestvuju u legalnim aktivnostima", rekao je portparol EU.

Američki predsednik Donald Trump potpisao je sinoć predlog zakona o godišnjoj odbrambenoj potrošnji u koji su uključene sankcije za Severni tok 2, gasovod koji se gradi za transport ruskih zaliha plina direktno u Nemačku ispod Baltičkog mora, zaobilazeći Ukrajinu.

Evropska komisija analizira moguće posledice američkih sankcija, rekao je portparol EU.

"Cilj Komisije je uvek bio da osigura da Severni tok dva radi transparentno sa odgovarajućim nivoom pravnog nadzora", rekao je on.

foto: Profimedia

Nemačka vlada osudila je danas američke sankcije protiv gasovoda Severni tok dva, ocenivši da se radi o "mešanju u unutrašnje stvari" zemlje.

"Vlada odbacuje te ekstrateritorijalne sankcije. One pogađaju nemačke i evropske kompanije i predstavljaju mešanje u naše unutrašnje stvari", rekla je Ulrike Demer portparolka nemačke kancelarke Angele Merkel u saopštenju.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova rekla je danas da američke sankcije protiv kompanija povezanih sa izgradnjom gasovoda Severni tok dva, sprečavaju druge zemlje da razvijaju svoju privredu.

"Jedna država sa javnim dugom od 22.000 milijardi dolara zabranjuje solventnim zemljama da razvijaju svoju realnu privredu", rekla je Marija Zaharova na svojoj Fejsbuk stranici osuđujući "američku ideologiju koja ne podnosi svetsku konkurenciju".

"Uskoro će nam zabraniti da dišemo", dodala je ona.

Vašington smatra da će taj gasovodi povećati zavisnost Evropljana od ruskog gasa i povećati uticaj Moskve. EU sa druge strane snažno osuđuje mešanje SAD-a u njenu energetsku politiku.

foto: Profimedia

Sankcije koje su deo šireg zakona koji se odnosi na američki budžet za odbranu za fiskalnu 2020. godinu, uključuje zamrzavanje imovine i ukidanje američkih viza za preduzetnike vezane za gasovod.

Američki Stejt department treba u roku od 60 dana da saopšti imena pogođenih firmi i pojedinaca.

Jedna od glavnih firmi koja će, kako se očekuje, biti na meti sankcija je Alseas, švedska kompanija koja je vlasnik najvećeg broda na svetu za postavljanje gasovoda "Pajoniring Spirit "(Pioniring Sopirit). Tu firmu je angažovao ruski Gasprom za izgradnju dela gasovoda koji je u moru.

Gasovod Severni tok dva predstavlja investiciju od desetak milijardi evra koju pola finansira Gasprom a drugu polovinu pet evropskih kompanija (OMV, Vinteršal Dea, Engie, Uniper i Šel). Trebalo je da bude pušten u rad krajem 2019, ali se sad očekuje da će to biti početkom 2020. godine.

Kurir.rs / Beta, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track