MOSKVA I BERLIN PORUČILI AMERIMA: Završićemo gasovod Severni tok 2, uzalud vam sankcije
Foto: Profimedia

nema stajanja

MOSKVA I BERLIN PORUČILI AMERIMA: Završićemo gasovod Severni tok 2, uzalud vam sankcije

Planeta -

Zvaničnici iz Moskve i Berlina poručili su danas, povodom sankcija koje su SAD uvele protiv projekta Severni tok 2, da će taj gasovod biti završen.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da sankcije neće sprečiti izgradnju Severnog toka 2 i da je prerano govoriti o recipročnim merama protiv SAD-a, ali je dodao da sankcije neće ostati bez odgovora, prenosi Rojters. On je odbio da kaže kada Rusija očekuje da gasovod bude gotov i kada se predviđa njegovo puštanje u rad, što je prvobitno najavljivano za prvu polovinu 2020. godine.

Istovremeno, Peter Bejer, poslanik nemačke Hiršćansko-demokratske unije kancelarke Angele Merkel, ocenio je da će američke sankcije kompanijama koje grade ovaj gasovod odložiti završetak projekta za nekoliko meseci i povećati njegove troškove.

"Sankcije će privremeno odložiti završetak gasovoda Severni tok 2, ali verujem da će u drugoj polovini sledeće godine on biti završen", rekao je Bejer za nemački državni radio. On je dodao da "postoje alternative, ali će one za sobom povući i kašnjenja i veće troškove", izvestila je britanska agencija.

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je u petak zakon kojim se predviđa uvođenje sankcija kompanijama angažovanim na izgradnji Severnog toka 2. Ovim gasovodom bi, uz postojeći cevovod Severni tok 1, isporuke ruskog gasa do Nemačke bile udvostručene. SAD, koje žele da prodaju više sopstvenog tečnog prirodnog gasa evropskim državama, tvrde da će Severni tok 2 učiniti Evropu previše ovisnom o ruskim isporukama.

Kancelarka Merkel je osudila odluku Vašingtona, ali je rekla da njena vlada neće uvoditi kontrasankcije. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je juče da će gasovod biti pokrenut uprkos američkim sankcijama i da će Rusija odgovoriti recipročnim merama.

Švajcarsko-holandska kompanija "Olsis", koja izvodi radove na Severnom toku 2, objavila je u petak da je obustavila aktivnosti polaganja cevi. Ostali partneri na izgradnji tog gasovoda su austrijski OMV, nemačke firme Uniper i Vinteršel, anglo-holandski energetski div Rojal Dač Šel i francuski Anži.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track