ŠTETA NA CRKVI SVETOG MARKA VEĆA OD 5 MILIONA: Svaki kamen je blago, a ogromni talasi su udarali kao na otvorenom moru!
Foto: AP / Luigi Costantini

poplave u Veneciji

ŠTETA NA CRKVI SVETOG MARKA VEĆA OD 5 MILIONA: Svaki kamen je blago, a ogromni talasi su udarali kao na otvorenom moru!

Planeta -

Svaki kamen je blago, izjavio je tehnički direktor crkve Svetog Marka, ukazujući na mozaike od zlata, umetnutu kamenu ploču i zidove obložene mermerom remek-dela starog 923 godine, koje je pretrpelo štetu od najmanje pet miliona evra tokom razorne velike plime prošlog meseca.

Izgrađena na mestu za koje su Mlečani verovali da je jedno od najsigurnijih u gradu, crkva Svetog Marka pretrpela je veliku štetu, preneo je AP.

foto: AP / Antonio Calanni

Za razliku od drugih prirodnih katastrofa, poput, recimo, zemljotresa koji ostavlja slike srušenih zvonika i srušenih zidova, šteta od poplava u Veneciji zasad nije vidljiva golim okom.

foto: AP / Antonio Calanni

"Neko ko dođe u Veneciju da vidi visoku vodu, a sutradan ode na Trg svetog Marka i vidi stolove na trgu, kaže: 'Hej, pogledajte, orkestar svira. Ovde se ništa ne dešava loše'", rekao je glavni čuvar crkve Svetog Marka, Karlo Alberto Teserin.

Dok je, u stvari, ovo što smo proveravali ovih dana skriveno, dodao je Teserin, koji je gradskim i nacionalnim zvaničnicima podneo procenu štete koja je prouzrokovana početkom ovog meseca.

foto: AP / Antonio Calanni

Nivo vode koji je iznosio 1,87 metara uz vetar koji je duvao brzinom od 120 kilometara na sat, zbog čega su talasi bili još veći, poplavio je kriptu crkve Svetog Marka kroz prozore.

Pod naletom talasa otpadale su olovne pločice, što se dogodilo po prvi put.

Svedoci su izjavili da su videli talase na Trgu svetog Marka koje nikada ranije nisu videli.

foto: AP / Antonio Calanni

Venecijanski patrijarh rekao je na konferenciji za novinare da su talasi bili poput onih na morskoj obali, što je video po prvi put, uprkos tome što je trg mnogo puta bio pun vode.

Voda je ulazila sa trga, kroz narteks i sa prozora u kripti.

Kripta je bila pod vodom gotovo 24 časa i pre ponovnog otvaranja crkve podovi crkve oprani su četiri puta tekućom vodom jer so deluje abrazivno na kamene ploče.

So, a ne voda, je pravi krivac, jer kako se građevina suši, granule soli se šire i stvaraju višestruke sitne eksplozije unutar kamena, cigle i mermera, koje slabe njihovu strukturu.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: AP / Luigi Costantini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track