ŠOKANTNO PRIZNANJE RUSKOG MINISTRA ODBRANE Šojgu: Američki radari zalaze duboko u našu teritoriju! (VIDEO)
Foto: Profimedia

otvoreno

ŠOKANTNO PRIZNANJE RUSKOG MINISTRA ODBRANE Šojgu: Američki radari zalaze duboko u našu teritoriju! (VIDEO)

Planeta -

U baltičkim zemljama raspoređeni su američki radari protivvazdušne odbrane za otkrivanje vazdušnih meta, koji će omogućiti kontrolisanje vazdušnog prostora Rusije u dubinu do 450 kilometara, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na zasedanju ruskog Ministarstva.

„U baltičkim zemljama se nalaze američki radari PVO za otkrivanje vazdušnih meta. Oni omogućavaju da se kontroliše vazdušni prostor Rusije u dubinu do 450 kilometara“, naglasio je Šojgu.

Prema njegovim rečima, NATO svake godine u Evropi održava do 40 velikih vojnih vežbi koje su usmerene protiv Rusije.

On je naglasio da će Severnoatlantska alijansa do 2022. godine završiti realizaciju nove koncepcije povećanja borbene gotovosti armije, sa jasnom orijentacijom protiv Rusije.

„NATO realizuje antirusku inicijativu SAD ’4 puta 30‘. Ta koncepcija predviđa da je 30 mehanizovanih bataljona, 30 vazdušnih eskadrila i 30 ratnih brodova spremno za upotrebu u svakom momentu u periodu od 30 dana. Do prvog decembra kopneni deo je potpuno realizovan, kompletirano je 76 odsto vazdušnog i 93 odsto pomorskog dela“, objasnio je Šojgu.

U okviru te koncepcije predviđa se da se spremnost aviona-nosača za upotrebu nuklearnog oružja smanji sa 10 dana na 24 časa, dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, vojno-politička situacija u 2019. godini odlikovala se jačanjem vojne sile.

„Vojni budžet SAD u 2020. godini prvi put će dostići gotovo 750 milijardi dolara, što je jednako godišnjem vojnom budžetu svih zemalja na svetu i 16 puta više od ruskog odbrambenog budžeta“, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, Rusija modernizuje trupe, ali ne ulazi u trku u naoružanju, već samo uzima u obzir pretnje.

„Ministarstvo odbrane i odbrambeno-industrijski kompleks nastavljaju sprovođenje planova modernizacije Oružanih snaga i poboljšanja njihovog kvaliteta. Ove godine je dostignut najviši pokazatelj realizacije isporuka naoružanja i tehnike u poslednje četiri godine“, rekao je Šojgu.

Kako je naglasio, borbene sposobnosti Oružanih snaga povećane su za 14 odsto ove godine, a trupe su dobile više od 6.500 jedinica novog i modernizovanog oružja. Istovremeno, udeo savremenog naoružanja u vojci dostigao je 68,2 odsto.

Ove nedelje će vojska dobiti prvi raketni puk, naoružan sistemima „Avangard“ sa hipersoničnim krstarećim blokovima, dok će nuklearne snage sledeće godine dobiti 22 lansirna sistema sa raketama „Jars“ i „Avangard“, dodao je Šojgu.

„Ministarstvo odbrane 2020. godine mora da reši niz prioritetnih zadataka – da uvrsti u sastav mornarice prvu nuklearnu podmornicu serijske proizvodnje „Knez Oleg“, koja će biti naoružana balističkim raketama „Bulava“. Biće ih ukupno sedam“, rekao je Šojgu.

Pored toga, kopnene snage, Vojno-pomorska flota i Vazdušno-desantne vojske dobiće 565 savremenih oklopnih vozila, 436 osnovnih jedinica raketnog i artiljerijskog naoružanja, kao i dva divizijska kompleta „Buk-M3“.

Ruski ministar je dodao da bi Rusija naredne godine mogla da se premesti sa osmog na deveto mesto, kada je reč o vojnim rashodima.

„U odnosu na vojne rashode SAD i drugih zemalja, koji svake godine rastu, vojni budžet Rusije se nekoliko godina praktično ne menja. Ako smo se 2018. godine nalazili na sedmom mestu po vojnim troškovima na listi vodećih zemalja sveta, ove godine na osmom, onda ćemo dogodine biti na devetom“, zaključio je Šojgu.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track