ONE SU ODVRATNE, ALI BEZ NJIH NE BI BILO NI NAS: Ako izumru ove 3 vrste insekata nastaće ekološki haos!
Foto: Shutterstock, Profimedia

prirodna ravnoteža

ONE SU ODVRATNE, ALI BEZ NJIH NE BI BILO NI NAS: Ako izumru ove 3 vrste insekata nastaće ekološki haos!

Planeta -

Predviđa se da će u nekoliko sledećih decenija nestati čak 40 odsto vrsta insekata.

Možda ne volite insekte i mislite da bi svet bio bolji bez određenih vrsta, ali istina je da bi njihov nestanak izazvao ekološki haos i nestanak hrane za ljude i životinje.

Evo kakav bi uticaj na naš život imao potpuni nestanak samo tri vrste insekata koje su svima poznate:

Neprofitna organizacija za zaštitu životne sredine "Earthwatch" proglasila je pčele „najvažnijim živim bićima na planeti“. Osim što su proizvođači meda, one su glavni oprašivači biljnog sveta i kamen temeljac prirodnih resursa koji omogućava stvaranje semena kod biljaka. Bez pčela, proizvodnja poljoprivrednih kultura smanjila bi se za neverovatnih 30 odsto, a nestalo bi čak 90 odsto vrsta cveća.

foto: EPA

Iako su pčele ključne u održavanju bezbednosti ljudske prehrane i biološke raznolikosti, populacija ovih insekata pala je za 30 odsto u poslednjoj deceniji, a u nekim zemljama blizu je izumiranja. Među glavnim uzrocima nestanka su klimatske promene i velika upotreba hemijskih sredstava u poljoprivredi.

Bubašvabe su insekti koje svi mrze i ima dosta razloga za to. Osim što i izgledaju odvratno, prenose bakterije, izazivaju alergiju i ostavljaju izmet na mestima kroz koja prolaze. Međutim, procenjeno je da ljude nervira samo 20 vrsta od 3.500 vrsta ovih insekata koliko ih postoji na svetu.

foto: Profimedia

Daleko od gradova, bubašvabe su izvor hrane za male sisare, ptice i gmizavce. Uz to, one troše materije koje se raspadaju u prirodi, a izmet koji ostavljaju je pun kiseonika, ključnog elementa za rast biljaka. Dakle, bez ovih insekata stvorila bi se neravnoteža u ekosistemu, kako u životinjskom, tako i u biljnom svetu.

Muve su insekti s lošom reputacijom. Oni su povezani isključivo s prljavštinom, prenošenjem bolesti i neugodnim zujanjem. Međutim, muve imaju i pozitivnu ulogu o kojoj se gotovo nikad ne govori, a koja olakšava naš opstanak na Zemlji.

foto: profimedia

Kada bi muve nestale, eliminacija raznih organskih otpada ostala bi samo na bakterijama i gljivicama, a proces bi trajao mnogo dužee. Osim što su neophodan faktor za reciklažu raznih vrsta otpada, neke vrste muva su i aktivni oprašivači biljaka.

Ceratopogonidi su, na primer, važni oprašivači tropskih kultura kao što je kakao, od čega se pravi čokolada.

Ovo su samo tri insekta koje svi znamo i bez kojih ova planeta više ne bi bila gostoljubivi dom. Mnogo je insekata koje nikada nismo upoznali iako rade u našu korist. A dosta je i onih koje možda nikada i nećemo upoznati, sudeći po surovoj statistici.

Kurir.rs/Science Direct Foto ilustracija: Shutterstock, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track