ORBAN ZA ORUŽJE PARE NE ŽALI: Nemci zadovoljno trljaju ruke!
Foto: EPA

mašari rekorderi u nabavci oružja

ORBAN ZA ORUŽJE PARE NE ŽALI: Nemci zadovoljno trljaju ruke!

Planeta -

Mađarska je ove godine apsolutni rekorder po uvozu nemačkog oružja, piše Dojče vele i konstatuje da, iako je ta zemlja članica NATO i nema velikih problema s dozvolom izvoza, svakako da čudi obim kupovine od milijardu i 770 miliona evra koje je vlada u Budimpešti potrošila na kupovinu nemačkog oružja.

U tekstu se podseća da je mađarski premijer Viktor Orban još u maju najavio da će Mađarska udvostručiti svoje izdatke za odbranu. On je tada rekao da odbrana Mađarske nije zadatak ni NATO, niti EU, već same Mađarske, a da snažne Mađarske nema bez snažne vojske.

Prošle, 2018. godine, Mađarska je za odbranu izdvajala 1,15 odsto BDP, što znači da će ona ubuduće da izdvaja čak i više od dva odsto, koliki je zahtev za sve zemlje NATO i na čemu naročito insistira američki predsednik Donald Tramp.

foto: EPA

Mađari su se zato upustili u kupovinu i u Nemačkoj, koja je sredinom ovog meseca sa 7,95 milijardi evra oborila rekord u izvozu oružja iz 2015. godine.

Još prošlog decembra Mađarska je potpisala sporazum s koncernom "Kraus-Mafaj Vegman" (KMW) za isporuku 44 tenkova "Leopard 2 A7+" i 24 oklopne haubice tipa "2000".

Osim toga, ona kupuje i brdske tenkove tipa "Vizent 2" i pontonske mostove tipa "Leguan". Naručena su i teška vojna transportna vozila, kao i druga vojna oprema.

foto: Profimedia

Isporuka je planirana za period između 2021. i 2025, a sve je deo programa reforme mađarskih oružanih snaga i napuštanje sovjetske opreme koju je ta zemlja decenijama koristila kao članica Varšavskog sporazuma.

Kako objašnjava stručnjak za pitanje naoružanja Otfrid Nasauer iz berlinskog Informativnog centra za transatlantsku bezbednost, Mađarska nije jedina zemlja u kojoj Nemci uspešno prodaju svoje oružje, a ono odlazi i u Litvaniju, Bugarsku i Rumuniju.

Nasauer smatra da nije u potpunosti bez problema toliku količinu oružja prodavati Mađarskoj, zemlji u kojoj je vlada očigledno desničarska i nacionalistička. To će svakako imati posledice u regionu, ali je još veći problem to što se povećava osećaj pretnje u zemljama koji nisu daleko od Rusije, ocenio je Nasauer.

foto: Profimedia

Dojče vele ukazuje na to da su se u Bundestagu ponovo mogle čuti kritike zbog izvoza oružja u države "sumnjive demokratije".

Poslanici Zelenih i Levice su i na kraju ove godine uputili pitanje o izvozu oružja u parlamentu, a te stranke isto tako tradicionalno negoduju zbog toga što se dozvoljava izvoz nemačkog oružja u zemlje za koje bi se teško moglo reći da su primer demokratije, navodi se u tekstu.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track