PANIKA U BAGDADU, DEMONSTRANTI UPALI U AMERIČKU AMBASADU: Ambasador hitno evakuisan, povređena 2 policajca (FOTO, VIDEO)
Foto: AP/Khalid Mohammed

demonstracije

PANIKA U BAGDADU, DEMONSTRANTI UPALI U AMERIČKU AMBASADU: Ambasador hitno evakuisan, povređena 2 policajca (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Desetine besnih pristalica iračke šiitske paravojne grupe provalili su danas kapiju i upali u kompleks američke ambasade u Bagdadu na šta su američke snage uzvratile suzavcem i šok bombama, prenose očevici.

Demonstranti su uspeli da predju prvu ogradu ogromnog kompleksa, koji je pod jakim obezbedjenjem u Zelenoj zoni Bagdada, prenosi Frans pres. Izveštač agencije AP javlja da vidi kako se diže plamen iz kompleksa amabasade i najmanje tri američka vojnika na krovu zgrade.

foto: AP/Khalid Mohammed

Ne zna se za sada šta je izazvalo požar u prijemnoj zoni blizu parkinga. Čovek preko razglasa pozivao je demonstrante da ne ulaze u kompleks.

Kapija koja je provaljena je bočni ulaz u glavnu zgradu tako da su demonstranti i dalje oko 200 metara udaljeni od nje. Za sada se ne zna da li je osoblje ambasade ostalo u zgradi, mada neke agencije javljaju da je evakuisano.

foto: AP/Khalid Mohammed

Prethodno su stotine demonstranata krenuli ka američkoj ambasadi u Bagdadu posle sahrane 25 pripadnika proiranske šiitske oružane grupe, ubijenih u američkom vazdušnom udaru u nedelju. Kad su stigli do ambasade lomili su bezbednosne kamere na zidu oko zgrade, tresli glavnu kapiju i zapalili tri prazne prikolice koju koriste čuvari.

foto: AP/Khalid Mohammed

Američka vojska izvela je napad u nedelju protiv oružane grupe Kataeb Hezbolah u znak odmazde za ubistvo jednog američkog vojnog snabdevača prošle nedelje u raketnom napadu na iračku vojnu bazu. ; Masa je pokušavala da upadne u kompleks ambasade uzvikujući "Dole SAD". Nosili su žute zastave napadnute paravojne grupe i izazivali obezbedjenje ambasade, koje je stajalo iza staklenih prozora u prijemnom delu.

foto: AP/Khalid Mohammed

Demonstranti su ispisali u crvenoj boji grafite "Zatvoreno u ime otpora" na zidovima i prozorima u znak podrške Kataeb miliciji.

Američki napad, najveći protiv te legalne iračke paravojne formacije, kao i pozivi na osvetu, predstavljaju novu eskalaciju u sukobu Irana i SAD.

Tramp: Iran odgovoran za napad na ambasadu

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da Iran orkestrira napad na američku ambasadu u Iraku i da će se smatrati odgovornim za to.

"Iran je ubio američkog preduzetnika, ranivši mnoge. Mi smo snažno reagovali i uvek ćemo. Sada Iran orkestrira napad na američku ambasadu u Iraku. Oni će biti u potpunosti odgovorni", naoisao je Tramp na Tviteru. On je dodao da očekuje od Iraka da pošalje svoje bezbednosne snage i zaštiti ambasadu.

Povređena dvojica policajaca

Dvojica policajca povređena su ispred Američke ambasade u Bagdadu nakon što su bačene šok bombe, očigledno, iz ambasade, kako bi naterali demonstrante da se raziđu, izjavio je svedok za Rojters. Krv se mogla videti na licu jednog policajca i na stomaku drugog, dok su ih kolege odvodile sa lica mesta, rekao je svedok.

(Kurir.rs/Beta/Tanjug/Foto: AP/Khalid Mohammed)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track