Najnovije vesti

NIJE REKAO NIŠTA NOVO: Demonstranti nezadovoljni Makronovim novogodišnjim govorom (VIDEO)
Foto: Profimedia

28. dan protesta u Francuskoj

NIJE REKAO NIŠTA NOVO: Demonstranti nezadovoljni Makronovim novogodišnjim govorom (VIDEO)

Planeta

Štrajk protiv reforme penzija u Francuskoj danas je ušao u 28. dan, dok su sindikati nezadovoljni novogodišnjim željama i govorom koji je održao predsednik Emanuel Makron.

Makron je branio sinoć kontroverznu reformu penzionog sistema, najavivši da će ona biti sprovedena, i pozvao vladu da brzo postigne kompromis sa sindikatima oko tog pitanja zbog kojeg u zemlji nedeljama traje štrajk.

Sindikati su posle govora ocenili da u govoru "nema ništa novo".

Generalni sekretar sindikata CGT Filip Martiner izjavio da je to govor "koji se čuo hiljada puta" i dodao da je "predsednik zatvoren u svom balonu i misli da je sve u redu u zemlji".

Martinez je ipak rekao da će učestvovati na sastanku 7. januara sa predstavnicima vlasti i dalje pozivajući na povlačenje reforme.

Francuski predsednik želi da ujedini 42 različita penziona modela u jedinstven sistem, koji bi svim radnicima dao ista opšta prava.

Štrajk železnice, koji je paralisao veliki deo zemlje, duži je od slične obustave rada iz 1995. godine koja je trajala više od tri nedelje. Tadašnji premijer Alen Žipe, koji je tek došao na vlast, morao je da odustane od dela predložene penzione reforme.

(Kurir.rs/Beta, Foto: Profimedia)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...