VELIKA MISTERIJA OTKRIVENA U FRANCUSKOJ: SAD ubacuju milione dolara u predgrađa metropola, a sve ima veze i sa Balkanom!
Foto: Shutterstock, Profimedia

provaljeni

VELIKA MISTERIJA OTKRIVENA U FRANCUSKOJ: SAD ubacuju milione dolara u predgrađa metropola, a sve ima veze i sa Balkanom!

Planeta -

Svake godine Sjedinjene Države ubrizgavaju tri miliona dolara u francuska predgrađa kako bi finansirale više projekata. Koji je cilj postavljaju pitanja oni koji ne veruju da je to samo filantropski gest.

Više od deset godina Sjedinjene Države umnožavaju programe razmene, kulturne ili jednostavno finansijske donacije, u korist akcija u predgrađima. Portparol američke ambasade tvrdi da je cilj sledeći: „Da se ​​Sjedinjene Države približe Francuzima. To je pitanje boljeg međusobnog razumevanja ”, prenosi Le Parizien.

"Ovi programi su rasprostranjeni širom Francuske, ali istina je da dobro deluju u predgrađima. Jer kroz ove projekte pokušavamo da identifikujemo dinamiku i lidere i šta deluje dobro u predgrađu“, objašnjava sagovornik.

Projekti ambasada u predgrađima mogu biti govor diplomata studentima ili male donacije u iznosu od 3.000 dolara za podršku muzičarima. Mi finansiramo konferencije i koncerte u lokalnim kulturnim centrima, ali i veće projekte koji koštaju između 20.000 i 100.000 dolara“, rekao je portparol ambasade.

Međutim, diplomate nerado se bave temom Meke moći u francuskim predgrađima, uprkos određenim poverljivim telegramima iz 2007., što sugeriše da Vašington namerava da sledi „strategiju saradnje sa etničkim manjinama“. Neki, poput esejiste Rokai Dijalo, reper Eku Labitei ili zamenika šefa policije okruka Sena-Sen-Denis - Faisal Duhan, koriste ove programe da provedu nekoliko nedelja u Sjedinjenim Državama i da tamo stvore mrežu. Sve su to dobro utvrđene metode velikih sila koje se putem različitih programa žele da otkriju osobe sa obećavajućom političkom i društvenom budućnosti.

Ipak, Stefan Gatinjon, gradonačelnik Sevrana između 2001. i 2018., potvrđuje da ova gest Amerikanaca uopšte nije bez interesa.

"Shvatili su da u našim predgrađima živi mnogo muslimana, da je francuska država ponekad zanemarila stanovništvo i da se tamo mogao razviti oblik radikalnog islama. Dakle, oni pokušavaju da razumeju ... Da nadgledaju, takođe, na neki način, povratnu informaciju. Nema sumnje da CIA nije daleko i da nadgleda šta ambasada radi u našim četvrtima ... “, objašnjava bivši gradonačelnik koji je dobro upoznat sa ovom problematikom.

Sada je mnogo jasnije šta se radi u Bosni i Hercegovini i drugim balkanskim zemljama, gde se događa stotine sličnih akcija širom zemlje. Ulazi u škole i finansiraju različita udruženja za sva moguća lična prava. Pravi cilj niko ne zna. Bilo da se radi samo o Mekoj moći zapadnih sila ili o ozbiljnijoj političkoj i ekonomskoj krizi, nema konkretnog odgovora.

Kurir.rs/Logično Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track