JAPAN GA TERETI ZA PRONEVERU I PREVARU: Bivši direktor Nisana bežao preko Turske, uhapšeno sedmoro za njegovo prevoženje
Foto: EPA/Ilustracija

PAO KARLOS GOSN

JAPAN GA TERETI ZA PRONEVERU I PREVARU: Bivši direktor Nisana bežao preko Turske, uhapšeno sedmoro za njegovo prevoženje

Planeta -

Turska policija uhapsila je danas sedam osoba, među kojima su četiri pilota, pod sumnjom da su prevezli bivšeg direktora Nisana Karlosa Gosna dok je iz Japana bežao u Liban, javila je televizija NTV.

Kako prenosi Rojters, hapšenja su usledila nakon istrage ministarstva unutrašnjih poslova o tome kako je Gosn putovao kroz Tursku, gde se zaustavio na putu za Liban.

AP navodi da turske vlasti istražuju moguće bezbednosne propuste.

Gosn (65), koji ima brazilsko, francusko i libansko državljanstvo, uhapšen je u Japanu u novembru 2018. godine, gde ga terete da je izvršio višemilionsku uplatu Nisanovom distributeru u Omanu. Nisan ga je naknadno tužio da je novac firme usmeravao za lično bogaćenje. Japanski poreske vlasti ga takođe terete da je prijavio manju platu od one koju je imao.

Gosn je negirao sve optužbe.

U Japanu vlada nedoumica kako je Gosn mogao da orkestrira svoj odlazak iz zemlje, s obzirom na to da je bio pod strogim nadzorom vlasti kada je pušten iz pritvora uz kauciju i imajući u vidu da je predao sve pasoše.

Japan ima sporazum o ekstradiciji samo sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom, prema ministarstvu pravde, što znači, kako ocenjuje Rojters, da bi moglo da bude teško izvodljivo prinudno vraćanje Gosna na suđenje.

Gosn je rođen u Brazilu, a odrastao je u Bejrutu budući da su mu roditelji libanskog porekla. Školovao se u Francuskoj.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: EPA/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track