BIVŠI ZVANIČNIK PENTAGONA O DEŠAVANJIMA NA BLISKOM ISTOKU: SAD je u većoj opasnosti posle ubistva Sulejmanija! (VIDEO)
Foto: Profimedia

napeto

BIVŠI ZVANIČNIK PENTAGONA O DEŠAVANJIMA NA BLISKOM ISTOKU: SAD je u većoj opasnosti posle ubistva Sulejmanija! (VIDEO)

Planeta -

SAD su nesumnjivo u većoj opasnosti posle ubistva iranskog vojnog komandanta Kasima Sulejmanija, a nije sigurno da je administracija Donalda Trampa o tome razmišljala unapred, ocenio je Majkl Karpenter, bivši zvaničnik Pentagona, a sada direktor organizacije Pen Bajden centar.

Karpenter u intervjuu za Glas Amerike ističe i da će jedna od posledica verovatno biti povlačenje američkih snaga iz Iraka.

Komandant iranske elitne jedinice Kuds Kasim Sulejmani ubijen je u vazdušnom napadu SAD na aerodrom u Bagdadu, a napad je izveden po naređenju predsednika Donalda Trampa.

Karpenter smatra da je taj događaj prekretnica u američkoj politici na Bliskom istoku, ali da će se posledice osećati i mnogo šire.

"Kasim Sulejmani nije bio 'dobar momak', imao je krv stotina ljudi na svojim rukama i niko ne žali njegovu smrt, ali će ovo imati velike strateške posledice i nisam siguran da je Trampova administracija o svemu razmišljala unapred. Možemo da očekujemo odgovor Irana, to su i najavili tamošnji lideri, ali će posledica biti i po američko vojno prisustvo u Iraku", rekao je on.

Nema sumnje, dodaje, da će irački političari tražiti povlačenje američkih snaga iz Iraka i može se očekivati da će Trampova administracija to i uraditi, a to će uticati na ponovno pojavljivanje Islamske države u Siriji i Iraku, moguće je i da se otvori prostor koji će iskoristiti Rusija.

Kako kaže, ima mnogo stvari koje mogu da proizađu iz jednog ubistva.

foto: Profimedia

On smatra da napad nije bio planiran, već da je "administracija iskoristila priliku i krenula u akciju".

"Možda je ovaj napad bio taktički potez administracije, ali nas je strateški pozicionirao tako da smo sami i da nemamo resurse da se suprotstavimo Iranu u ovom kritičnom trenutku kada su nam potrebni saveznici", rekao je Karpenter.

foto: EPA / Iranian supreme leader office

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track