HILJADE IRAČANA ISPRATILE UBIJENOG GENERALA: Uz suze za Sulejmanijem, orilo se i SMRT Americi! U povorci i premijer!
Foto: EPA / Murtaja Lateef

pogrebna povorka

HILJADE IRAČANA ISPRATILE UBIJENOG GENERALA: Uz suze za Sulejmanijem, orilo se i SMRT Americi! U povorci i premijer!

Planeta -

Više hiljada Iračana pridružilo se danas pogrebnoj povorci u Bagdadu u znak žalosti za ubijenim iranskim generalom Kasimom Sulejmanijem, liderom iračke šiitske milicije (PMF) Abu Mahdijem al Muhandisom i ostalima koji su u petak ubijeni u američkom vatdušnom napadu u Iraku.

U povorci se nalazi i irački premijer Adel Abdul Mahdi Hadi al-Amiri, koji će verovatno zameniti ubijenog Muhandisa na čelu PMF.

foto: AP / Nasser Nasser

Pogrebna povorka u Bagdadu označava početak višednevne žalosti za Sulejmanijem čije telo će kasnije biti prebačeno u Iran i u utorak sahranjeno u njegovom rodnom gradu Kerman.

foto: EPA / Murtaja Lateef

Ožalošćeni građani okupili su se u Bagdadu od ranih jutarnjih sati, a povorka prolazi ulicama grada.

foto: EPA / Ahmed Jalil

Neki ljudi nose zastave Iraka, drugi portrete Sulejmanija i iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, a neki uzvikuju parole "Smrt Americi".

foto: EPA / Ahmed Jalil

Ispraćaj, koji je organizovala milicija PMF, iz Bagdada biće kolima nastavljen do svetog šiitskog grada Kerbale i završiće se u Nadžafu gde će biti sahranjeni Muhandis i drugi Iračani, piše Rojters.

foto: AP / Nasser Nasser

S druge strane, kovčeg s telom Sulejmanija biće večeras dopremljen u Iran. Sutra će biti organizovana pogrebna povorka u Masadu, odatle u prestonicu Teheran, da bi zatim on bio sahranjen u Kermanu u utorak, javili su iranski državni mediji.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / Murtaja Lateef

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track