Najnovije vesti

ZAHAROVA OPLELA: Američki političari redovno prave greške koje dovode do ozbiljnih posledica!
Foto: Profimedia

povodom ubistva sulejmanija

ZAHAROVA OPLELA: Američki političari redovno prave greške koje dovode do ozbiljnih posledica!

Planeta

Američki političari redovno prave greške koje zatim prikrivaju "nekim spoljnim faktorima“, prokomentarisala je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova pismo komandanta američkih snaga u Iraku Vilijama Silija.

Zaharova smatra da su Amerikanci bili prinuđeni da preuzmu odgovornost za svoje postupke, jer u ovom slučaju nije bilo moguće prebaciti krivicu na nekog drugog.

foto: Profimedia

Ona je takođe istakla da su takve greške Vašingtona dovodile do ozbiljnih posledica. Zaharova je, između ostalog, podsetila da je američki general Kolin Pauel pre gotovo 20 godina doneo na sednicu Saveta bezbednosti UN epruvetu sa navodnim oružjem za masovno uništenje koje je navodno razvio Irak, što je poslužilo kao povod da američke trupe uđu u Irak.

"Savet bezbednosti bio je protiv, nije usvojena nikakva rezolucija kao odobravanje, podrška ili legalizacija američkih akcija, između ostalog, i zahvaljujući naporima Rusije... Ta greška rezultirala je čitavim lancem katastrofa u regionu, koje su se kasnije, probijajući sve brane, pretvorile u ogromnu bujicu katastrofa“, objasnila je Zaharova za radio "Komsomoljska pravda“.

foto: Dragana Udovičić

Ona je istakla da istorija poznaje mnogo takvih slučajeva.

"Tih grešaka ima već toliko da je vreme da se zaustavimo i postavimo pitanje: zašto se svetska zajednica, s obzirom da ima sve svetske institucije, nalazi u tako pasivnom stanju, stanju očekivanja“, revoltirana je Zaharova.

foto: Profimedia

Ona je istakla da je ovakvo ponašanje za Sjedinjene Američke Države gotovo postalo norma.

U pismu komandanta američkih snaga u Iraku Vilijama Silija govorilo se o početku "povlačenja“ američkih trupa iz Iraka na zahtev lokalnih vlasti, ali je kasnije predsednik Združenog komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD general Mark Mili to pismo nazvao greškom i nacrtom koji nije trebalo objavljivati.

(Kurir.rs/Sputnjik, Foto: Profimedia)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...