KANADA ZABRINUTA ZBOG PADA AVIONA U IRANU! Trudo obećao da će vlada dobiti odgovore: Prerano je za spekulacije! (VIDEO)
Foto: Profimedia

stravična nesreća

KANADA ZABRINUTA ZBOG PADA AVIONA U IRANU! Trudo obećao da će vlada dobiti odgovore: Prerano je za spekulacije! (VIDEO)

Planeta -

Kanadski premijer Džastin Trudo obećao je da će njegova vlada dobiti odgovore o avionskoj nesreći u Iranu, u kojoj je, prilikom pada ukrajinskog aviona, poginulo 63 Kanađana.

"Kanada je veoma zabrinuta zbog ovoga", rekao je Trudo ističući da je 138 putnika u avionu bilo povezano sa Kanadom.

U avionu su se nalazili brojni međunarodni studenti, koji su studirali na univerzitetima širom Kanade, novopečeni mladenci i četvoročlana kanadska porodica, preneo je u sredu AP.

Trudo je rekao da se njegova vlada obratila međunarodnim partnerima i da je u sredu razgovarao sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Na pitanje da li može da kaže da li je avion oboren ili ne, Trudo je rekao: "Ne mogu. Prerano je za spekulacije".

On je naglasio da porodice kanadskih žrtava žele i zaslužuju odgovore.

Ministar saobraćaja Mark Garno rekao je da ne može da spekuliše o padu aviona, ali je istakao da je ubrzo po poletanju sa aerodroma u Teheranu izgubljen kontakt sa letelicom.

On je naglasio da su potrebne informacije iz "crne kutije".

Stručnjaci su skeptični povodom inicijalnih tvrdnji Irana da je avion pao zbog mehaničkog problema, a Garno smatra da se "nešto neobično dogodilo".

Šef kanadske diplomatije Fransoa Filip Šampanj potvrdio je da su najmanje 62 Kanađana stradala i da bi taj tragični broj mogao da se promeni, nakon što bude dostupno još informacija.

AVION SE ZAPALIO PRE PADA

Ukrajinski avion, koji se srušio nedugo nakon poletanja sa aerodroma u Teheranu, zapalio se neposredno pre pada, pokazala je preliminarna istraga.

Izveštaj je uradila iranska Organizacija za civilno vazduhoplovstvo, pozivajući se na izjave svedoka koji su bili na aerodromu i u avionu pored, prenosi Rojters.

Iranski istražitelji rekli su da članovi posade nikada nisu pozvali u pomoć putem radija i da su pokušali da se vrate na aerodrom, prenosi AP.

Kako se navodi, avion se zapalio i pre nego što je pao, a sam pad je uzrokovao veliku eksploziju kada je avion dodirnuo zemlju jer je bio pun benzina.

U izveštaju se navodi i da su obe crne kutije pronađene, mada su pojedini delovi oštećeni i neki delovi memorije su uništeni.

Prilikom pada ukrajinskog aviona poginulo je svih 176 putnika i članova posade.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track