SMIRIVANJE KONFLIKTA IZMEĐU IRANA I SAD! Gutereš ohrabren: Mir je najvažnija vrednost! (VIDEO)
Foto: Profimedia

oglasio se na tviteru

SMIRIVANJE KONFLIKTA IZMEĐU IRANA I SAD! Gutereš ohrabren: Mir je najvažnija vrednost! (VIDEO)

Planeta -

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ohrabren je znacima smirivanja konflikta između Irana i Sjedinjenih Američkih Država.

"Mir je najvažnija vrednost. Za mir je potrebno naporno raditi i ne smemo ga uzimati zdravo za gotovo. Svet ne može sebi da priušti još jedan rat", napisao je Gutereš na Tviteru.

Tenzije u odnosima Irana i SAD porasle su kada su američke snage 3. januara u vazdušnom napadu u Iraku ubile Kasima Sulejmanija, generala elitne jedinice Kuds Iranske revolucionarne garde.

Iran je odgovorio rano juče raketiranjem dve vojne baze u Iraku koje koriste američki vojnici.

Američki predsednik Donald Tramp se juče obratio naciji, navodeći da je SAD spremna da prihvati mir sa svima koji ga traže.

Tramp je rekao i da će SAD odmah uvesti nove sankcije Iranu kao odgovor na raketni napad na dve američke baze u Iraku.

Ambasador Irana pri Ujedinjenim nacijama Madžid Taht-Ravanči rekao je sinoć da je Iran završio svoju osvetu za ubistvo generala Kasima Sulejmanija i da neće preduzimati nove vojne akcije ako ne bude bilo američke agresije.

KRAFT: "UBISTVO SULEJMANIJA JE BILA SAMOODBRANA"

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Keli Kraft uputila je pismo svetskoj organizaciji u kojem nudi obrazloženje akcije izvedene prošle nedelje u kojoj je ubijen iranski general Kasem Solejmani.

"Ubistvo Sulejmanija je bilo iz samoodbrane, a Amerika je spremna da preduzme dodatne slične akcije radi zaštite našeg osoblja i interesa na Bliskom istoku. Takođe smo spremni da bez preduslova započnemo ozbiljne pregovore sa Iranom, sa ciljem da se spreči dalje ugrožavanje mira i stabilnsoti u svetu", navela je Kraftova u pismu, prenosi Rojters.

Prema njenim rečima, ubistvo Sulejmanija opravdano je članom 51 Povelje UN, po kome se od zemalja zahteva da odmah podnesu izveštaj Savetu bezbednosti UN o svim merama preduzetim u ostvarivanju prava na samoodbranu.

Dodala je i da su smrt Sulejmanija i vazdušni napadi na Irak i Siriju bili odgovor na eskalaciju serije oružanih napada prethodnih meseci na Bliskom istoku.

"Cilj je bio da se Iran odvrati od sprovođenja ili podržavanja napada, kao i da se degradira njegova sposobnost da vrši napade", napisala je Kraft.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track