Najnovije vesti

OTKRIVENA DRUGA ZEMLJA: Satelit pronašao planetu na kojoj je moguć život! Evo koliko je udaljena od nas (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

NASINO OTKRIĆE

OTKRIVENA DRUGA ZEMLJA: Satelit pronašao planetu na kojoj je moguć život! Evo koliko je udaljena od nas (VIDEO)

Planeta

NASA-in tranzitni satelit za istraživanje egzoplaneta (TESS) pronašao je nešto što bi mogla da bude naseljiva planeta.

Planeta TOI 700 d je oko 20 odsto veća od Zemlje i udaljena je od Sunca taman toliko da bi mogla da ima tečnu vodu.

Ovo nebesko telo kruži oko hladne M-patuljaste zvezde TOI 700 u sazvežđu Doradu, na oko 100 svetlosnih godina od Zemlje.

Jedna je od tri planete u sistemu, a ostale su verovatno stenovita planeta veličine Zemlje i gasovita planeta, 2,6 puta veća od naše.

Smatra se da je samo jedna polovina TOI 700 d planete okrenuta ka Suncu u svako doba, i da orbitira oko 37 zemaljskih dana.

NASA je pokrenula TESS u aprilu 2018. godine sa ciljem da otkrije planete van našeg Sunčevog sistema, sa naglaskom na one gde je moguće da postoje oblici života.

Satelit je izgrađen kako bi locirao planete veličine Zemlje u orbiti oko susednih zvezda, ali ovo nedavno otkriće gotovo da je ostalo neprimećeno. Za zvezdu TOI 700 u početku se mislilo da je vrela kao Sunce, što bi je činilo nemogućom za nastanjivanje. Posle detaljnijeg pregleda, istraživači su primetili da je zvezda zapravo relativno hladna i mala.

Nakon što je TESS-ov nalaz potvrđen korišćenjem infracrvene tehnologije svemirskog teleskopa Spitzer, istraživači su dalje proučavali planetu posmatrajući njenu potencijalnu atmosferu i površinske uslove.

Kurir.rs/Scitechdaily.com/B92

Foto: Youtube/Printscreen

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...