IRAN OPLEO PO SAD: Optužbe o padu ukrajinskog aviona su velike laži Amerike! (VIDEO)
Foto: Profimedia

tenzije oko pada aviona

IRAN OPLEO PO SAD: Optužbe o padu ukrajinskog aviona su velike laži Amerike! (VIDEO)

Planeta -

Iran poziva SAD da sačekaju rezultate istrage o padu ukrajinskog putničkog aviona u Teheranu i odbacio kao velike laži optužbe američkih zvaničnika da su avion oborili iranski projektili, izjavio je portparol iranske vlade.

"Niko neće preuzeti odgovornost za tako veliku laž jednom kada se dokaže da je ta tvrdnja bila prevara", poručio je portparol vlade Ali Rabiei u saopštenju koji je prenela državna televizija.

Kako navodi CNN, Rabiei je rekao da, prema međunarodnim pravilima, učešće u istrazi o padu aviona mogu da uzmu Iran, kao država u kojoj se nesreća dogodila, aviokompanija i država koja je vlasnik aviona, odnosno Ukrajina, fabrika čiji je avion - Boing, kao i zemlja u kojoj je napravljen motor aviona, Francuska.

Delegacija iz Ukrajine je već u Iranu, rekao je Rabiei.

"Pozdravljamo učešće svih zemalja koje su izgubile svoje građane u nesreći", rekao je on.

Američki zvaničnici tvrde da je iranska protivvazduhoplovna raketa slučajno oborila ukrajinski avion koji se srušio nedaleko od Teherana u sredu ujutru.

Britanska agencija Rojters prenela je izjavu američkog zvaničnika koji navodi da su američki sateliti registrovali ispaljivanje dve rakete neposredno pre nego što se avion srušio, posle čega je usledila eksplozija.

Vašington veruje da je avion slučajno oboren.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track