PREMIJER IRAKA I POMPEO RAZGOVARALI TELEFONOM: Mahdi pozvao SAD da nađu način za povlačenje vojske!
Foto: AP/Burhan Ozbilici

zahtev

PREMIJER IRAKA I POMPEO RAZGOVARALI TELEFONOM: Mahdi pozvao SAD da nađu način za povlačenje vojske!

Planeta -

Irački premijer Adel Abdul Mahdi pozvao je američkog državnog sekretara Majkla Pompea da pošalje delegaciju u Irak, koja bi bila zadužena za pronalaženje mehanizma za povlačenje američkih trupa iz te zemlje.

U saopštenju iračkog premijera navodi se da je taj zahtev upućen telefonom tokom razgovora Mahdija i Pompea u četvrtak uveče, a da je američki zvaničnik inicirao taj poziv, prenosi AP.

Istovremeno, Mahdi je tražio od Pompea da pošalje delegaciju u Irak kako bi se pripremio mehanizam za sprovođenje parlamentarne rezolucije o povlačenju stranih trupa iz Iraka.

foto: EPA / Andreas Gora / Pool

"Premijer je rekao da su američke snage ušle u Irak i da dronovi lete u iračkom vazdušnom prostoru bez dozvole iračkih vlasti i da to predstavlja kršenje bilateralnih sporazuma", navodi se u saopštenju.

Mahdi je istakao i da Irak odbacuje sve vidove kršenja njenog suvereniteta, i da pod tim ubraja i napade iranskih snaga na američku vojsku u Iraku, ali i to što je SAD narušila vazdušni prostor Iraka prilikom napada u kojem je ubijen iranski komandant Kasem Sulejmani.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP/Burhan Ozbilici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track