PREMINUO SULTAN OMANA: Odlazak jednog od najdugovečnijih vladara na Bliskom istoku, a evo ko će ga naslediti
Foto: AP

umro u 80. godini života

PREMINUO SULTAN OMANA: Odlazak jednog od najdugovečnijih vladara na Bliskom istoku, a evo ko će ga naslediti

Planeta -

Sultan Omana Kabus bin Said, jedan od najdugovečnijih vladara na Bliskom istoku, preminuo je u 80. godini života, saopštili su danas državni mediji.

Omanski zvaničnici danas su objavili da je ministar kulture Hetam bin Tarik Al Said imenovan za novog vladara te arapske zemlje.

Omanska državna televizija saopštila je da su vlasti otvorile zapečaćeno pismo sultana Kabusa, u kojem je imenovao svog naslednika, ne dajući detalje, a ubrzo nakon toga objavljeno je da je Hajtam bin Tarik Al Said novi sultan.

Al Said, koji je obavljao funkciju ministra za nacionalnu baštinu i kulturu, često je igrao važnu diplomatsku ulogu, predstavljajući Oman u inostranstvu i dočekujući strane zvaničnike u svojoj zemlji.

U ovoj državi koja se nalazi u Persijskom zalivu, proglašena su tri dana žalosti, a zastave će biti spuštene na pola koplja 40 dana.

Kabus, kojeg je podržavao Zapad, na vlast je došao nakon državnog udara 1970. godine uz pomoć Velike Britanije.

Zbog smrti starog sultana Kabusa, u ovoj državi koja se nalazi u Persijskom zalivu, proglašena su tri dana žalosti, a zastave će biti spuštene na pola koplja 40 dana.

Kabus je bio monarh koji se najduže nalazio na vlasti na Bliskom istoku, a podržavao ga je Zapad.

Na vlast je došao nakon državnog udara 1970. godine uz pomoć Velike Britanije.

Školovan u Britaniji, Kabus je reformisao naciju koja je imala samo tri škole i niz strogih zakona koji su zabranjivali upotrebu struje, radija, naočare, pa čak i kišobrane kada je došao na vlast.

Za vreme njegove vladavine, Oman je postao poznat kao turistička destinacija i ključni sagovornik na Bliskom istoku. Međunarodno je bio poznat po svom diplomatskom balansiranju u nestabilnom Perzijskom zalivu, a je često služio i kao medijator između Irana i SAD.

Povodom njegove smrti oglasili su se bivši predsednik SAD Džordž Bush i ministar spoljnih poslova UAE Anvar Gargaš, izražavajući žaljenje

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track