ASANŽ NA SUDU SAMO POTVRDIO SVOJE IME, ADVOKAT UPOZORAVA: Ne dobija vreme za razgovor sa advokatima!
Foto: AP / Alberto Pezzali

osnivač vikiliksa

ASANŽ NA SUDU SAMO POTVRDIO SVOJE IME, ADVOKAT UPOZORAVA: Ne dobija vreme za razgovor sa advokatima!

Planeta -

Osnivač VikiLiksa Džulijan Asanž ne dobija vreme koje mu je potrebno da sa svojim pravnim timom razgovara o svojoj borbi protiv izručenja SAD, što uzrokuje odlaganje slučaja, izjavio je danas njegov advokat na britanskom sudu.

Ašanž (48) pojavio se na saslušanju u Prekršajnom sudu u londonskom Vestminsteru i samo potvrdio svoje ime i datum rođenja i pozdravio svoje pristalice na javnoj galeriji na početku i na kraju saslušanja, prenosi AP.

Njegov advokat Garet Pirs rekao je da su poteškoća u pronalaženju vremena za sastanke s Asanžom odgodile slučaj, rekavši sudu da je to iskakanje iz rasporeda "izuzetno zabrinjavajuće".

foto: AP / Elizabeth Cook / PA

Asanž se do izručenja SAD nalazi u britanskom zatvoru, gde izdržava kaznu zbog kršenja pravila kaucije.

On se od 2012. godine nalazio u ambasadi Ekvadora kako bi izbegao izručenje u Švedsku gde bi se suočio sa optužbama za silovanje, a koje su prošle godine odbačene, ali je u aprilu prošle godine uhapšen.

Asanž tvrdi da su optužbe iz SAD politički pokušaj da se ućutkaju novinari i da je švedska optužnica bila deo zavere za njegovo hapšenje.

foto: AP / Matt Dunham

Ašanž je počeo da puni novinske stupce početkom 2010. godine, kada je VikiLiks objavio tajni vojni video snimak na kojem je prikazan napad helikoptera "apač" iz 2007. u Bagdadu u kojem je poginulo desetak ljudi, uključujući i dva novinara Rojtersa.

Očekuje se da će postupak izručivanja početi u februaru.

SAD žele da se on izruči po 18 optužbi, uključujući zaveru za hakovanje vladinih računara i kršenje zakona o špijunaži. Mogao bi provesti decenije u zatvoru ako bude osuđen.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: AP / Alberto Pezzali

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track