RUSKI PREDSEDNIK PROVOCIRA KOLEGU: Putin: Trampe, budi kao apostol Pavle!
Foto: Syran presidency

Vera

RUSKI PREDSEDNIK PROVOCIRA KOLEGU: Putin: Trampe, budi kao apostol Pavle!

Planeta -

Biblija - Predsednik Rusije poručio Bašaru el Asadu da pozove šefa Bele kuće u posetu Siriji kako bi doživeo proviđenje

Predsednik Rusije Vladimir Putin uhvaćen je kako ismeva Donalda Trampa, svog američkog kolegu, tokom nedavne posete Siriji.

Na video-snimku koji je televizija Rusija 1 emitovala u nedelju Putin je sa sirijskom predsednikom Bašarom el Asadom posetio pravoslavnu Crkvu Device Marije.

Putin je u ovom hramu zajedno sa Asadom zapalio sveću i odslušao liturgiju. Ovo je jedina pravoslavna crkva u svetu s bogosluženjem na arapskom jeziku. Dvojica državnika su u šaljivom tonu razgovarala o tome kako bi Donald Tramp trebalo da pođe stopama apostola Pavla kako bi se preobratio i postao normalan.

Žele da ga preobrate... Donald Tramp, predsednik SAD
Žele da ga preobrate... Donald Tramp, predsednik SADfoto: EPA / Cristobal Herrera

U društvu patrijarha

- Ako Donald Tramp krene putem apostola Pavla, postaće normalan - rekao je El Asad.

Putin je na to uzvratio: - To će ga (Trampa) popraviti. Pozovi ga u posetu Damasku, doći će sigurno.

Na to je Asad uzvratio da je spreman da predsednika SAD pozove u posetu Siriji, dok mu je Putin kroz osmeh uzvratio: - Ne brini, reći ću mu i ja da dođe.

U društvu državnika bio je i Jovan Deseti, patrijarh Antohije i celog istoka, koji se takođe smejao na prozivke upućene Trampu. Putin i Asad su potom posetili i džamiju Umajad, poznatu i kao Velika džamija Damaska, jednu od najvećih i najstarijih u Siriji.

Pavlov preobražaj

Prema predanju, apostol Pavle je rođen kao Savle. Bio je jedan od najsurovijih progonitelja ranih hrišćana. Na putu za Damask mu se obratio Isus, posle čega je postao hrišćanin i jedan od apostola. Stradao je kao mučenik 67. godine nove ere u Rimu za vreme vladavine cara Nerona.

Kriza u regionu

AMERI SE NISU POVUKLI

Putin je za Božić posetio Siriju prvi put posle 2017. Poseta je bila u jeku tenzija između SAD i Irana, nakon likvidacije generala Kasema Sulejmanija, komandanta jedinice Kuds Iranske revolucionarne garde. Rusija u Siriji ima nekoliko hiljada vojnika i glavni je saveznik predsednika El Asada. Zanimljivo, na istoku Sirije se trenutno nalazi i oko 500 američkih vojnika.

Kurir.rs/ Foto: Syran presidency

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track