BRITANAC JE PRONAĐEN MRTAV, A ONDA I NJEGOVA KOMŠINICA: Dnevnik koji je pisao 25 godina otkrio je ko je UBICA! (VIDEO)
Foto: EPA

JEZIVI ZLOČINI

BRITANAC JE PRONAĐEN MRTAV, A ONDA I NJEGOVA KOMŠINICA: Dnevnik koji je pisao 25 godina otkrio je ko je UBICA! (VIDEO)

Planeta -

Docent na univerzitetu Piter Farkar živeo je 69 godina, a zahvaljujući dnevniku, koji je vodio 25 godina, otkriven je njegov ubica.

Kada je u oktobru 2015. nađeno beživotno telo Britanca iz malog sela Mejds Morton, nedaleko od Oksforda, u početku niko nije ništa posumnjao, ali kada je pod sličnim okolnostima umrla i njegova komšinica En Mur-Martin (83) policija je započela istragu.

Dve žrtve su imale nešto zajedničko: ostali su bez bračnog druga i zabavljali su se s mlađim negovateljem Benom Fildom (28).

Farkar je u dnevniku često pisao o odnosu sa svojim mlađim partnerom, a 2014. je, između ostalog, napisao da su počeli da stanuju zajedno.

"Pitao me je da li hoću da se verimo. Želi da mu pripadam. Od srca sam mu rekao 'da'."

Sve dok nije upoznao Bena, za Farkara, koji je bio veliki vernik, homoseksualna veza nije dolazila u obzir, ali je zahvaljujući učeniku, kome je predavao engleski jezik, shvatio je svoju "pravu seksualnu orijentaciju", prenosi San.

Možda najlepša godina u njegovom životu završila se užasno: Fild mu je u piće sipao čist alkohol, a u hranu ubacivao halucinogena sredstva - sve to da bi ga naveo da mu bude slepo poslušan.

Kada je policija u jesen 2015. našla Farkara mrtvog, a pored njega praznu flašu od viskija, pomislili su da je umro od trovanja alkoholom, ali pošto je otkriveno da su i Farkar i njegova komšinica spominjali iste probleme sa orijentacijom i misteriozan 'beli prah', telo profesora je ekshumirano.

Obdukcija je pokazala da količina alkohola koju je popio nije bila dovoljna da izazove smrt.

Istražitelji su se naježili kada su pročitali Farkarov dnevnik, koji je imao oko 2.000 stranica.

"Na neki način, Piter nam iz groba priča istoriju ubistva", kaže glavni istražitelj Mark Klover u dokumentarnoj emisiji na britanskom Kanalu 4: "Hvatanje ubice: Dnevnik iz groba",

Farkar je, između ostalog, napisao da se često osećao "tromo" i da je mislio da će poludeti, jer vidi "odvratne gomile crnih insekata" i da je to "bio najgori dan u mom životu".

U junu 2015. napisao je: "Ben me je odveo u bolnicu, gde su mi snimili glavu nakon što sam im rekao da sam zabrinut jer u poslednje vreme zaboravljam imena i reči".

Danas istražitelji znaju da ga je Fild drogirao da bi ga naveo da promeni testament.

"Neposredno pred smrt Farkar je kuću i ostalu imovinu prepisao Fildu, a porodici nije ostavio ništa. I komšinica je sve ostavila Fildu - čak i kuću", kaže Klover.

Na osnovu uzoraka kose policija je kasnije utvrdila da je Farkl umro od lekova iz kutije koju su našli pored njega. Na njoj i na boci od viskija nađeni su Fildovi otisci prstiju.

Prilikom pretresa Fildove kuće, istražitelji su našli razne zabeleške, između ostalog i spisak još 100 mogućih žrtava, a na jednom mestu je zapisao: “2015: Piterov kraj”.

Na suđenju u aprilu 2019. Fild je priznao da se upustio u neiskrene ljubavne veze s Piterom i En kako bi se dočepao njihovog bogatstva, ali je demantovao da ih je ubio.

Osuđen je na doživotnu robiju sa mogućnošću oslobađanja najranije posle 36 godina.

Kurir.rs/Bild.de/Blic

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja