Najnovije vesti

PUTIN SLABI NASLEDNIKA, OJAČAVA SVOJU POZICIJU: Američki mediji o ostavci ruske vlade o planovima sadašnjeg predsednika
Foto: Profimedia

Biznis insajder

PUTIN SLABI NASLEDNIKA, OJAČAVA SVOJU POZICIJU: Američki mediji o ostavci ruske vlade o planovima sadašnjeg predsednika

Planeta
12:13h

Ne skrivajući zadovoljstvo zbog događaja u Rusiji, američki mediji tvrde da  ostavka ruske vlade i najavljene promene Ustava vode slabljenju Putinovog naslednika na funkciji predsednika.

Ruska vlada, na čelu sa premijerom Dmitrijem Medvedevim, podnela je ostavku nakon poziva predsednika Vladimira Putina da izmeni ustav, izjavio je premijer Medvedev u sredu na državnoj televiziji .

U ranijem obraćanju na televiziji, Vladimir Putin je predložio izmene ruskog Ustava koje bi ograničile vladavinu budućih predsednika na dva mandata i omogućile parlamentu da umesto predsednika bira premijera i zvaničnike kabineta - poteze koji bi ograničili moć predsednika države.

Putin je na vlasti kao predsednik ili premijer od 1999. godine, ali će morati da se povuče 2024. Predloženi amandmani mogli bi pružiti put ka daljoj vlasti Putina nakon što on napusti funkciju predsednika.

Medvedev je, sedeći pored predsednika, rekao na državnoj televiziji da će "posle usvajanja tih amandmana" doći do "značajnih promena ne samo različitih članova ustava, već i ravnoteže snaga, naime izvršne, zakonodavne i pravosudne grane vlasti.

"U tom kontekstu", nastavio je, "očigledno je da mi kao vlada Ruske Federacije treba da pružimo predsedniku naše zemlje priliku da u svim uslovima donese sve potrebne odluke. Verujem da je to ispravno za vladu Ruske Federacije da odstupi u skladu sa članom 117 Ustava Rusije. "

Ruski predsednik zahvalio je Medvedevu na pruženoj usluzi. "Nije sve učinjeno, ali sve se nikada ne odvija u potpunosti", dodao je Putin.

Ostavka premijera i njegove vlade omogućiće Putinu da bira nove visoke zvaničnike dok radi na preoblikovanju ruske vlade. Medvedev će postati novi zamenik šefa ruskog Saveta bezbednosti. Putin je naložio vladi u ostavci da nastavi sa obavljanjem svojih dužnosti dok se ne imenuje nova.

Kurir.rs/Business Insider Foto: Profiemdia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...