BRITANCI BESNI ZBOG KAMERA ZA PREPOZNAVANJE LICA: Poslali poruku policiji noceći maske, fantomke i marame!
Foto: Profimedia

test u kardifu

BRITANCI BESNI ZBOG KAMERA ZA PREPOZNAVANJE LICA: Poslali poruku policiji noceći maske, fantomke i marame!

Planeta -

Kada je britanska policija koristila kamere za prepoznavanje lica kako bi pratila grupe ljudi koje su došle na fudbalsku utakmicu u Velsu, neki navijači su protestovali pokrivajući lica.

Čak je i šef susednih policijskih snaga rekao da se tome protivi, preneo je AP.

Policija Južnog Velsa postavila je kombije opremljene modernom tehnologijom ispred stadiona Kardif, skenirala je ljude u realnom vremenu i privela svakoga ko je bio na crnoj listi zbog nepriličnog ponašanja u prošlosti.

Aktivisti za ljudska prava i pristalice tima organizovali su protest pre utakmice između Kardif Sitija i Svensi Sitija, noseći maske, fantomke i šalove oko lica.

"To je nesrazmerno riziku'', rekao je Vins Elm, predsednik Udruženja fudbalskih navijača Velsa, koje je pomoglo u organizovanju protesta.

"Fudbalski navijači osećaju se kao da su na meti'' i da se upotrebljavaju kao zamorčići za testiranje nove tehnologije, rekao je on.

Nadzor u realnom vremenu koji se testira u Britaniji jedna je od agresivnijih upotreba prepoznavanja lica u zapadnim demokratijama i postavlja pitanja o tome kako će tehnologija ući u svakodnevni život ljudi.

Vlasti i kompanije su nestrpljive da bi ga koristili, ali aktivisti upozoravaju da ugrožava ljudska prava.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track