EVO ŠTA SE KRIJE IZA PREVIRANJA U KREMLJU: Putin izveo manevar i time nam dve stvari stavio do znanja!
Foto: EPA

PLAN

EVO ŠTA SE KRIJE IZA PREVIRANJA U KREMLJU: Putin izveo manevar i time nam dve stvari stavio do znanja!

Planeta -

MOSKVA - Ruska duma podržala je predlog predsednika Vladimira Putina da Mihail Mišustin postane novi premijer, a ceo svet i dalje spekuliše o pozadini previranja u Kremlju.

"Imamo sva potrebna sredstva da ispunimo ciljeve koje je postavio predsednik. Obećavam da ću se fokusirati na socijalna pitanja i poboljšanje životnog standarda građana", rekao je novi šef ruske vlade.

Očuvanje vlasti

Ova izjava, tvrde analitičari, pokazuje da je nakon turbulentne godine, u kojoj se Putin prvi put suočio s padom popularnosti zbog reforme penzionog sistema i lošeg standarda izazvanog dugogodišnjim sankcijama, šef Kremlja rešio da najveća ovlašćenja da upravo poznatom ekonomisti.

foto: EPA

"Mišustin je izvanredan menadžer i vodiće vladu s velikom energijom i mnogo znanja. On je jedan od najjačih buldožera u našoj birokratskoj klasi", poručio je Vladimir Sungorkin, glavni i odgovorni urednik lista Komsomolska pravda.

Mišustin (53) karijerni je birokrata koji je već 10 godina na čelu Federalne poreske službe. Nikad nije pokazao nikakve političke ambicije i uvek se držao daleko od svih stranaka. Uprkos tome, a prema Putinovoj naredbi, odmah ga je podržala vladajuća Jedinstvena Rusija, na čijem čelu je i dalje dosadašnji premijer Dmitrij Medvedev.

foto: EPA

Politički analitičar Aleksandar Konjkov smatra da je Mišustin samo tehnički premijer kakve je Putin imao po preuzimanju predsedničke funkcije pre 20 godina.

"Ključno pitanje nije da li će Putin zadržati kontrolu nad vlašću u Rusiji, već kako planira da to uradi", ocenjuje Gardijan.

Putin je, ističe britanski list, dve stvari stavio do znanja kada je u sredu najavio promene - Rusija će se oprostiti od njega kao predsednika 2024. i kada ode s predsedničkog položaja, definitivno neće otići s vlasti.

Uzburkana elita

"Brzina kojom su se stvari razvijale u sredu - prvo Putinova najava promene ustava da se oslabi sledeći predsednik, a onda ostavka premijera i vlade", pokazuje da su temelji za tranziciju položeni godinama pre nego što Putin mora otići iz Kremlja", ocenjuje Gardijan.

Njujork tajms piše da je neočekivana ostavka Medvedeva uskomešala rusku političku elitu i podstakla spekulacije da Putin manevriše kako bi ostao na vlasti.

"Medvedev, koji je toliko često bio koristan Putinu, zasad deluje kao pogodni žrtveni jarac. Podnošenje ostavke cele vlade bilo je veliko iznenađenje i izgleda da ni sami ministri nisu znali da će podneti ostavku", piše BBC.

(Kurir.rs / Foto: EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track