Najnovije vesti

SVE VIŠE ZARAŽENIH U KINI: U Vuhanu 198 pacijenata, novi koronavirus se širi i na druge gradove! Do sada umrlo 3 ljudi
Foto: Profimedia

DRAMATIČNO

SVE VIŠE ZARAŽENIH U KINI: U Vuhanu 198 pacijenata, novi koronavirus se širi i na druge gradove! Do sada umrlo 3 ljudi

Planeta

Kina je danas saopštila da je došlo do naglog porasta broja ljudi zaraženih novim koronavirusom, uključujući i prve obolele u glavnom gradu Pekingu.

Ovi podaci se podudaraju sa periodom kada se beleži najviše putovanja u toj zemlji, pošto milioni Kineza vozovima i avionima putuju da bi proslavili lunarne novogodišnje praznike.

Zdravstvene vlasti u centralnom gradu Vuhanu, odakle najverovatnije potiče pojava nove vrste virusne upale pluća saopštile su da je potvrđeno dodatnih 136 slučajeva u gradu koji sada ima 198 zaraženih pacijenata, prenosi AP.

Tokom vikenda je preminula još jedna osoba, čime se broj žrtava novog virusa popeo na tri.

Zabeležena su i dva slučaja zaraženih novim koronavirusom u Pekingu, kao i jedan u južnom gradu Šenzen, a sve osobe su posetile Vuhan.

Posle izbijanja epidemije i druge države su na oprezu, jer milioni Kineza putuju za lunarnu Novu godinu, pa su uveli preglede pristiglih putnika aviokompanija iz centralne Kine.

Vlasti na Tajlandu i u Japanu već su identifikovale najmanje tri slučaja zarazenih, a svi su bili povezani sa nedavnim putovanjima u Kinu.

Mnogi od početnih slučajeva imali su veze sa ribljom pijacom u Vuhanu, koja je zatvorena zbog istrage.

Zdravstvena komisija tvrdi da se virus ne prenosi lako izmedu ljudi, mada nisu isključili ograničen prenos sa čoveka na čoveka.

Virus koji izaziva ovu pneumoniju razlikuje se od ranije identifikovanih, rekli su kineski naučnici i dodali da početni simptomi uključuju temperaturu, kašalj, stezanje u grudima i kratak dah.

Za prevenciju se savetuje nošenja maski i pranje ruku, a državna radiotelevizija ČTV preporučila je građanima ostanu na toplom, povećaju fizicke aktivnosti i izbegavaju velika okupljanja.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...