TRAMP U DAVOSU: Ursula je težak pregovarač, ali se ipak nadam da ćemo se dogovoriti!
Foto: EPA / Gian Eherenzeller

prvi susret

TRAMP U DAVOSU: Ursula je težak pregovarač, ali se ipak nadam da ćemo se dogovoriti!

Planeta -

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je danas pre sastanka u Davosu sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen da je čuo da je ona težak pregovarač, ali da se nada da će SAD i EU postići napredak na novom trgovinskom sporazumu.

"Sjajno je biti ovde sa predsednicom Evropske komisije i ženom koja je veoma poštovana, ali čuo sam da je težak pregovarač, što je za nas loša vest", rekao je Tramp u Davosu gde učestvuje na 50. Svetskom ekonomskom forumu i dodao da SAD žele da sklope trgovinski sporazum sa Evropom.

Ovo je prvi sastanak Trampa i predsednice EK.

Tramp je u poslednje vreme imao dosta nesuglasica s Evropom oko poreske i trgovinske politike, a jedan od razloga je novi porez Francuske koji su američki tehnološki giganti poput Amazona i Gugla prinudjeni da plaćaju.

foto: EPA / Gian Ehrenzeller

Predsednik SAD najavio je zatim odmazdu u vidu poreza od 100 odsto na uvoz sira, vina, karmina i ostalih proizvoda iz Francuske.

Ursula fon der Lajen je rekla da su američki i evropski narodi prijatelji, te da na tome treba graditi budućnost.

"Mislim da nikada ne bi trebalo da zaboravimo da imamo dugu istoriju zajedničkih temelja, prijateljstva i puno poslovnih ugovora", rekla je ona.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / Gian Eherenzeller

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track