MAKRON POSLAO SNAŽNU PORUKU O AUŠVICU: Ne treba popustiti pred povratkom antisemitizma, borićemo se protiv mržnje
Foto: EPA / Abir Sultan / Pool

godišnjica oslobađanja

MAKRON POSLAO SNAŽNU PORUKU O AUŠVICU: Ne treba popustiti pred povratkom antisemitizma, borićemo se protiv mržnje

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da ne treba popustiti pred "nepodnošljivim povratkom antisemitizma" odajući poštu Jevrejima koji su iz Francuske deportovani u logor smrti u Aušvicu, koji je oslobođen pre tačno 75 godina.

"Borićemo se protiv antisemitizma, rasizma u svim oblicima i mržnje koji se pojavljuju na svetlosti dana i koji se kriju u senci i anonimnosti", rekao je Makron na skupu u Memorijalnom centru Šoe u Parizu, pred oko 200 ljudi, od kojih 50 preživelih logoraša.

Makron je podvukao važnost negovanja sećanja i edukacije.

Predsednik Memorijalnog centra Erik de Rotčild upozorio je da ono što se desilo pre 75 godina može da se ponovi jer "zli dusi nisu nažalost daleko", a "antisemitizam nastavlja da se širi".

Makron je pre govora otvorio obnovljeni Zid imena, na kojem se nalaze imena svih koji su deportovani iz Francuske od marta 1942. do leta 1944. godine. Iz Francuske je deportovano oko 76.000 Jevreja.

Zid je podignut 2005. godine, a tada ga je otvorio predsednik Žark Širak. Zid se sastoji od 222 kamene ploče. Spomenik je obnovljen zbog korekcije i dodavanja nekih imena.

Francuski premijer Eduar Filip danas prisustvuje komemoraciji u samom logoru Aušvic-Birkenau gde je ubijeno 1,1 milion ljudi.

(Kurir.rs/Beta-AFP/Foto ilustracija: EPA/Abir Sultan / Pool)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track