RAZVEO SE, PLATIO ŽENI VIŠE OD 30 MILIJARDI, A ZA KRAH BRAKA OPTUŽIO SAUDIJCE! Ali sada istina izlazi na svetlo dana!
Foto: AP / Cliff Owen

nož u leđa mu je zabio neko sasvim drugi

RAZVEO SE, PLATIO ŽENI VIŠE OD 30 MILIJARDI, A ZA KRAH BRAKA OPTUŽIO SAUDIJCE! Ali sada istina izlazi na svetlo dana!

Planeta -

Savezni tužioci sa Menhetna imaju dokaze da je Loren Sančez, devojka Džefa Bezosa, dala njihove intimne poruke svom bratu, koji ih je kasnije prodao listu "Nešenel enkvajer". Prethodno, Bezos je tvrdio da su škakljivi materijal, koji je doveo do razvoda njegovog 25-godišnjeg braka, tabloidu dali Saudijci koji su hakovali njegov telefon.

Tužioci su pribavili dokumente, uključujući i poruku iz 10. maja 2018. godine koja je sa Loreninog broja prosleđena njenom bratu Majklu, a koja je sadržala intimna dopisivanja sa Bezosom. Među dokazima je ugovor iz 2018. godine prema kome je "Nešenel enkvajer" isplatio Majklu Sančezu 200.000 dolara.

Ovi dokazi su pribavljeni u toku istrage Bezosove tvrdnje da je list iznuđivao novac od njega preteći da će objaviti njegove gole fotografije, kao i da je njegov telefon hakovan. Najbogatiji čovek na svetu dugo je sugerisao da je izvor "Nešenel enkvajera" bila Saudijska Arabija.

Najnovija otkrića dolaze nakon izveštaja Bezosovih istražitelja, koji su odobrili i zvaničnici UN-a, u kome je navedeno da je saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman hakovao telefon osnivača Amazona i vlasnika "Vašington Posta" preko zaraženog videa poslatog u "Votsap" poruci.

Saudijska Arabija negira da stoji iza hakovanja, "Nešenel enkvajer" tvrdi da je samo Sančez bio izvor za senzacionalnu priču koja je razotkrila Bezosovu aferu, dok Sančez poriče da ima bilo kakve veze sa tim.

U januaru prošle godine list je razotkrio Bezosovu aferu sa Loren, iste nedelje kada je milijarder objavio da se razvodi od svoje supruge. U tabloidu se tada našla tekstualna poruka koju je poslao Loren, ista ona koju je ona u maju prosledila svom bratu.

Druga poruka koju se prosledila Majklu 3, jula 2018. godine sadrži fotografiju Bezosa bez majice.

Nakon što je njegova afera razotkrivena, Bezos i njegov istražitelj Gavin de Beker počeli su da sugerišu da iza curenja privatnih poruka stiji Saudijska Arabija.

U to vreme prošlo je tek nekoliko meseci od smrti novinara Džamala Kašogija, kolumniste "Vašington Posta" koga su ubili saudijski agenti, zbog čega je bin Salman bio u centru međunarodnog skandala.

Sa druge strane, novinari "Volstrit Žurnala" dugo su pratili teoriju da je Sančez bio plaćeni izvor "Nešenel enkvajera" o Bezosovoj aferi. U petak je član uredništva Holman Dženkins Džunior napisao u kolumni da je navodna saudijska veza samo "dimna bomba" da se skrene pažnja sa afere, a Bezos predstavi kao žrtva.

- Veća vest od afere bilo bi to da ju je razotkrila strana obaveštajna služba - napisao je Dženkins.

On je dodao da digitalni forenzički izvešta ne pruža dovoljno dokaza koji bi potkrepili tvrdnje o saudijskoj vezi.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track