ODSEKLA MU JE GLAVU A POTOM JU JE STAVILA U POSUDU IZ KOJE JE PILA! Bila je to surova osveta jedne majke za smrt sina!
Foto: Wikipedia

VLADARKE KOJE SU ISPISALE STRANICE ISTORIJE

ODSEKLA MU JE GLAVU A POTOM JU JE STAVILA U POSUDU IZ KOJE JE PILA! Bila je to surova osveta jedne majke za smrt sina!

Planeta -

Svi smo čuli za Kleopatru i Teutu, ali širom sveta bilo je još neustrašivih vladarki koje su ispisale stranice istorije.

Carica Fu Hao

Car Vu Ding iz dinastije Šang vladao je u 13. veku p.n.e, a poznat je po tome što je osiguravao savezništva s neprijateljskim plemenima tako što je sklapao brakove sa njihovim ženama.

Na kraju je imao oko 60 žena. Jedna od njih, carica Fu Hao postaće vojskovođa, političarka i sveštenica.

Uspešno se borila protiv neprijatelja Kine, a pleme Tu-Fang sa kojim je carstvo dugo imalo problema, rešila je u jednoj bitki, a bila je i jedna od carevih najvernijih savetnica.

Najbolji pokazatelj vojne moći i ugleda koji je za života uživala carica Fu Hao je njena impozantna grobnica u kojoj su pronađene stotine različitog bronzanog oružja i ritualnog pribora, hiljade predmeta od žada i slonovače, gomila novca dinastije Šang i ostaci njenih slugu koji su žrtvovani kako bi je pratili u zagrobni život.

Tomirida, kraljica Masageta

Kir Veliki koji je vladao carstvom Ahemenida u 6. veku p.n.e. poznat je kao jedan od najmoćnijih persijskih vladara. Njegovim se neprijateljima činilo da je nepobediv. Međutim, pobedila ga je i ubila jedna nezaustavljiva kraljica i žalosna majka, Tomirida, vladarka plemena Masageti.

Prema antičkim istoričarima, Tomirida je vladala Masagetima, skitskim konjaničkim plemenom koje je jahalo stepama Centralne Azije i od kojih će se kasnije formirati Huni. Kir i Persijanci u njima nisu videli nikakvu pretnju, a skitske je trupe redovno pobeđivao tako što bi ih na prevaru napio veče uoči bitke.

U jednoj takvoj bitki zarobio je Tomiridinog sina koji je u zarobljeništvu počinio samoubistvo.

Besna Tomirida poslala je glasnike Kiru, ali on ih je ignorisao. Zbog toga je izazvala Persijance na drugu bitku, a ovoga puta Kirovi trikovi nisu funkcionisali. Masageti su okružili Persijance, a prema mnogim izvorima nepobedivog je Kira u bitki ubila upravo Tomirida.

Odrubila mu je glavu i strpala je u posudu punu krvi. Tamo ju je držala celog svog života, a iz te posude je povremeno i pila.

Artemizija, kraljica Karije

U vreme Grčko-persijskih ratova kada je kralj Kserkso krenuo u pohod protiv Grka u 5. veku p.n.e. njegov najveći saveznik bila je Artemizija, kraljica Karije, kraljevstva koje se prostiralo na teritoriju današnje Turske.

Artemizija je vladala Karijom nakon smrti njenog supruga dok njen sin nije stekao punoletnost. Herodot je opisuje kao najvažnijeg Kserksovog saveznika, a u svojim "Istorijama" divi se njenoj lukavosti, odlučnosti i čvrstom karakteru.

Imala je snažnu mornaricu, a na njenim brodovima se često vijorila grčka zastava sve dok se ne bi svojim neprijateljima dovoljno približili i iznenadili ih. Zbog toga je važila kao vešt gusar i odličan strateg, a Grci su njenu glavu ucenili na 10.000 drahmi.

Pokazala je neverovatnu hrabrost u bitki kod Salamine u kojoj su Persijanci pretrpeli ogroman poraz. Od svih saveznika i vojskovođa, Artemizija je bila jedina koja je odgovarala Kserksa da uđe u ovu bitku. Nakon persijske propasti, istoričari su zabeležili da je Artemizija izvukla njegove sinove na sigurno.

Sestre Trung

U prvom veku naše ere, Vijetnamom je vladala dinastija Han. Vladara severnog Vijetnama, Thi Sača kineski generali su ubili zbog zavere koju je skovao kako bi svrgnuo njihovu vladavinu u zemlji. Kada je umro, vođstvo nad pokretom otpora preuzela je njegova udovica, Trung Trak.

U društvu svoje sestre Trung Ni povela je vojsku protiv kineske vlasti.

Bilo je to 39. nove ere, i u samo godinu dana pošlo im je za rukom da oslobode 65 severnovijetnamskih citadela. Nakon toga, proglasile su se kraljicama bezimene zemlje koja se prostirala od južne Kine do centralnog Vijetnama.

Nažalost, njihove trupe nisu bile uvežbane, niti su imale podršku naroda pa protiv pune snage kineske vojske nisu imale šanse.Poražene su u blizini današnjeg Hanoija.

Sestre su bile prisiljene da se povuku, a na kraju su izvršile samoubistvo (utopile su se) kako bi izbegle zarobljeništvo. Kao vođe prvog vijetnamskog nacionalnog pokreta danas su u svojoj zemlji junakinje. Zahvaljujući njihovom uspehu, u Vijetnamskom patrijarhalnom sistemu žene su bile u puno boljem položaju nego u susednoj Indiji ili Kini.

Kurir.rs/100posto.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track