EVAKUACIJA IZ KINE ZBOG KORONAVIRUSA: Stotine državljana SAD i Japana napustilo Vuhan!
Foto: EPA

OTPUTOVALI AVIONIMA

EVAKUACIJA IZ KINE ZBOG KORONAVIRUSA: Stotine državljana SAD i Japana napustilo Vuhan!

Planeta -

Stotine državljana SAD i Japana evakuisano je iz Vuhana, žarišta koronavirusa, od čijih posledica su u Kini do sada umrle 132 osobe, dok se broj zaraženih približio cifri od 6.000.

Avion sa oko 200 američkih državljana, većinom diplomata i članova njihovih porodica, napustio je Vuhan i nalazi se na putu za Kaliforniju.

U pitanju je 201 putnik, a svi su prošli dve provere u Kini, kao i u Enkoridžu na Aljasci u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, odakle nastavljaju put ka Kaliforniji.

Jednom putniku je pružena lekarska pomoć zbog manje povrede koju je zadobio pre ukrcavanja u avion u Kini, saopštila je zdravstvena služba Aljaske, ne precizirajući o kakvoj je povredi reč, preneo je AP.

CNN napominje da je u Vuhanu ostalo još državljana SAD koji se nadaju da će u narednom periodu biti evakuisani.

Dodaje se da je prvobitno bilo planirano da avion sleti na međunarodni aerodrom Ontario u Kaliforniji, ali su zvaničnici sinoć odlučili da to ipak bude vojna baza u blizini Riversajda, ne iznoseći razloge za promenu plana.

U jutarnjim satima u Tokio je sleteo avion sa 206 državljana Japana evakuisanih iz Vuhana, glavnog grada kineske provincije Hubei.

Putnici su u karantinu, a oni sa simptomima koji liče na upalu pluća biće prebačeni u bolnicu.

Australija, Novi Zeland, Južna Koreja, Francuska, Velika Britanija, Indija i Malezija, takođe, planiraju da evakuišu svoje državljane iz Kine.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track