NESTAO JE PRE 2 NEDELJE, A SADA SU NAŠLI NJEGOVO TELO: Poznati borac za zaštitu leptira pronađen mrtav u Meksiku (VIDEO)
Foto: Profimedia

istraga je u toku

NESTAO JE PRE 2 NEDELJE, A SADA SU NAŠLI NJEGOVO TELO: Poznati borac za zaštitu leptira pronađen mrtav u Meksiku (VIDEO)

Planeta -

Aktivista za zaštitu životne sredine Omero Gomes, koji se borio za zaštitu čuvenog leptira "monarh", pronađen je mrtav na zapadu meksičke države Mičoakan, dve nedelje nakon što je nestao, saopštile su lokalne vlasti.

Kako navodi Rojters, još nije jasno kako je Gomes umro, ali je državni tužilac potvrdio njegovu smrt.

Izvor iz kancelarije tužioca rekao je Rojtersu da uzrok smrti još ne može da bude utvrđen, ali da prvi pregledi pokazuju da nema znakova nasilja.

Britanska agencija podseća da je njegov nestanak izazvao buru negodovanja u Meksiku, gde je nasilje u porastu, a aktivistima se svakodnevno preti, a njihov rad često dovodi do toga da budu napadnuti, pa čak i ubijeni.

Državna komisija za ljudska prava u Mičoaknu prijavila je Gomesov nestanak 13. januara.

Zvaničnik Komisije Majte Kardona rekao je Rojtersu da je aktivista "verovatno radio protiv interesa ljudi koji nelegalno seku drva u toj oblasti".

Gomes je postao poznat u Meksiku po neverovatnim fotografijama i video snimcima crno-narandžastih leptira "monarh" koje je postavljao na društvenim mrežama, apelujući na zaštitu njihovog staništa, Rezervata El Rozario okampo Mičoakan.

Milioni tih leptira svake godine pređe put od 3.200 kilometara iz Kanade kako bi proveli zimu u toplom srednjem Meksiku.

Tamo se, međutim, suočavaju sa novim pretnjama, kao što su ekstrmna toplota i promene u njihovom staništu.

Država Mičoakan je dom najvećeg broja "monarha" u Meksiku i mesto Svetske baštine, ali i raskrsnica na putu krijumčara droge gde se često sukobljavaju suparničke bande.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track