MAKRON OBJASNIO BRITANCIMA ŠTA IH ČEKA NAKON IZLASKA IZ EU: Ne možete biti unutra i van, NEĆETE IMATI ISTA PRAVA
Foto: EPA / Julien Warnand

bregzit

MAKRON OBJASNIO BRITANCIMA ŠTA IH ČEKA NAKON IZLASKA IZ EU: Ne možete biti unutra i van, NEĆETE IMATI ISTA PRAVA

Planeta -

Predsednik Francuske Emanuel Makron je upozorio Veliku Britaniju da iako želi da uspostavi sa njom bliske odnose nakon Bregzita – ne može očekivati da bude tretirana na isti način kao u vreme kada je bila deo Evropske unije.

"Ne možete biti i unutar i van," rekao je Makron u obraćanju javnosti.

"Britanski građani su se opredelili da napuste Evropsku Uniju. Neće imati iste obaveze, tako da neće imati ni ista prava," naglasio je francuski predsednik. On je dodao da će braniti interese francuskih ribara, poljoprivrednika i radnika u predstojećim pregovorima o budućim odnosima Velike Britanije i EU.

"U tim pregovorima, ostaćemo jedinstveni – svih 27 nas," istakao je Makron.

Rojters podseća da je francuski predsednik, gorljivi pobornik evropskih integracija, stalno držao tvrdu liniju u prvoj fazi pregovora o Bregzitu.

Zvaničnici u Parizu su upozorili da će odobriti trgovinski sporazum sa nultim tarifama, samo ako se Velika Britanija obaveže da će uskladiti regulativu sa pravilima EU nakon Bregzita. Makron, koji je okvalifikovao Bregzit kao "šok" i rezultat neistina i lažnih obećanja, rekao je takođe da je to bila lekcija za Evropljane i da će težiti da EU postane demokratičnija, moćnija i efikasnija, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Bregzit predstavlja istorijsko zvono na uzbunu, koje Evropsku uniju mora da natera da postane bolja nego što je sada", izjavio je Makron.

On je istakao da je Evropljanima sada više nego ikada pre potrebna ujedinjena Evropa, koja će moći da odbrani sopstvene interese od supersila Kine i Sjedinjenih Američkih Država, i da se izbori sa izazovima kao što su klimatske promene, migracije i nove tehnologije.

"Odlazak Velike Britanije je šok. To je istorijski alarm koji mora da se čuje u svakoj našoj državi članici i mora nas primorati da razmislimo", rekao je Makron u televizijskom obraćanju.

"Ne vredi da krijemo, ovo je tužan dan, ali i dan koji nas mora naterati da stvari počnemo da radimo na drugačiji način", kazao je Makron, prenosi AP. Rekao je da će uskoro otići u Veliku Britaniju u nadi da će moći da se izgradi novi odnos, koji bi bio što je moguće bliskiji.

(Kurir.rs/FoNet/Foto: EPA/Julien Warnand)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track