AMERI U PANICI, RUSI UVELI NOVI RADAR: Mislili su da je F-35 nevidljiv, videli da su u zabludi (VIDEO)
Foto: Profimedia, Printscreen

šta reći

AMERI U PANICI, RUSI UVELI NOVI RADAR: Mislili su da je F-35 nevidljiv, videli da su u zabludi (VIDEO)

Planeta -

Ruska radarska tehnologija dugog dometa buduće generacije uspela je da detektuje grupu od šest lovaca F-35, pete generacije, u blizini iranske granice.

To je postigao radar koji ima specifičan način rada, odnosno, koji koristi jonosferu prilikom skeniranja vazdušnog prostora.

Radari protivvazdušne odbrane kontrolišu vazdušni prostor oko Ruske Federacije na daljinama do nekoliko hiljada kilometara.

To je napomenuo ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je rekao da su radari dugog dometa protivvazdušne odbrane otkrili šest višenamenskih lovaca F-35 u blizini iranskog vazdušnog prostora, samo nekoliko sati posle raketnog napada na američke vojne baze u Iraku.

Prema vojnim ekspertima, ruske vojne jedinice za vazdušnu odbranu trenutno aktivno koriste ekstremno dalekosežne radare. Zvanični naziv sistema je „Container“ (29B6) (ruski: 29B6 „Kontejner“).

Ono što je posebno interesantno jeste da SAD tvrde da je F-35 najnapredniji avion na svetu sa stelt tehnologijom, praktično „nevidljiv“ za bilo koji radarski sistem.

Međutim, upravo je dokazano da je tvrdnja apsolutna besmislica s obzirom na to da ih sistem nove generacije dugog dometa može otkriti na hiljadama kilometara udaljenosti od ruskih granica.

Državno testiranje radarske stanice „Kontejner“ uspešno je završeno prošle godine, kada je odmah stavljena u operativnu borbenu dužnost. Njen princip rada je jedinstven i može se smatrati ogromnim dostignućem na polju radarske tehnologije.

Na primer, ako standardni radar unutar sistema protivvazdušne odbrane može da otkrije i prati vazdušni cilj na udaljenostima do 400 km, radarska stanica „Kontejner“ to čini na 2000 km. Praktično, ovaj radar pokriva vazdušni prostor svih država članica NATO-a u Evropi.

Zahvaljujući svojim vrhunskim mogućnostima, isključuje se svaki mogući iznenadni vazdušni napad na Rusiju.

Prva radarska stanica „Kontejner“ puštena je u probni rad 1. decembra 2018. Ova stanica pokriva vazdušni prostor zapadno i južno od granica Ruske Federacije. Sledeća stanica istog tipa pokrivaće ceo arktički vazdušni prostor (uključujući sve rute koje teku preko Severnog pola).

Radarski kompleks „Kontejner“ specijalizovan je za otkrivanje i praćenje aerodinamičkih objekata, kao što su mlazni ili krstareći projektili.

Princip rada je vrlo jednostavan. Radarske antene emituju elektromagnetne talase pod određenim uglom, koji skaču oko jonosfere i odražavaju se izvan horizonta na udaljenosti od nekoliko hiljada kilometara.

Ti talasi se vraćaju istim putem do antena i prikazuju svoje rezultate na displeju operatera koji kontroliše kompleks. Kada su pregledali prvi kompleks “Kontejnera”, koji je postavljen u blizini Kovilkina, južno od Nižeg Novgoroda, operateri su mogli da vide kompletnu sliku vazdušnog prostora iznad praktično čitave Zapadne Evrope.

U međuvremenu, ruska vojska uspela je da dobije potpunu radarsku pokrivenost na čitavom ruskom vazdušnom prostoru. Služi i kao sistem ranog upozoravanja za balističke rakete različitih vrsta i dometa. Glavni element ovog složenog sistema su najsavremenije „Voronjež“, ekstremno dalekometne radarske stanice.

Kurir.rs/Fort-Russ Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track