DRAMATIČNO U JAPANU: Proradio vulkan, kamenje letelo 600 metara od kratera! Na snazi upozorenje!
Foto: Profimedia

erupcija

DRAMATIČNO U JAPANU: Proradio vulkan, kamenje letelo 600 metara od kratera! Na snazi upozorenje!

Planeta -

Vulkan na jugozapadnom japanskom ostrvu Kučinoerabu je proradio rano jutros, saopštila je Meteorološka agencija Japana, ali nije bilo izveštaja o žrtvama.

Piroklastični tokovi, odnosno brzi tokovi mešavine toplih gasova i stena, koji su tamo primećeni prvi put od 29. januara prošle godine, došli su i do 900 metara jugozapadno od kratera na planini Šintake, dok su se pepeo i dim dizali na nadmorskoj visini od oko 7.000 metara nakon erupcije, prenela je japanska novinska agencija Kjodo.

Kamenje je letelo oko 600 metara od kratera, a na snazi je i dalje upozorenje na nivou tri, na skali od pet, što znači zabranu penjanja na planinu, nakon što je u oktobru posle zamljotresa podignut sa dva.

Agencija je upozorila na mogućnost da vulkan izbaci još velikih stena, kao i piroklastičnih tokova u radijusu od dva kilometra, dodajući da vulkanski pepeo i male stene mogu putovati daleko niz vetar.

Ostrvo Kučinoerabu, oko 130 kilometara jugozapadno od grada Kagošime, obuhvata 36 kvadratnih kilometara i imalo je 100 stanovnika u decembru prošle godine.

U maju 2015. godine svi stanovnici tog ostrva, nih 137, evakuisani su zbog eksplozivnih erupcija vulkana. Većina se vratila u junu 2016. kada je ukinuta naredba za evakuaciju za sva područja na ostrvu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track