KINA OPTUŽUJE AMERIKU DA SEJE PANIKU OKO VIRUSA: Sve što su učinili samo je stvorilo i širilo strah, a to je loš primer!
Foto: EPA / Jerome Favre

KORONAVIRUS

KINA OPTUŽUJE AMERIKU DA SEJE PANIKU OKO VIRUSA: Sve što su učinili samo je stvorilo i širilo strah, a to je loš primer!

Planeta -

Sjedinjene Države su nakon izbijanja koronavirusa u Kini, umesto da pruže značajniju pomoć, preduzele akcije koje stvaraju i šire paniku, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

SAD su bile prva država koja je predložila delimično povlačenje osoblja svoje ambasade, a prva je nametnula ograničenja za putovanja kineskim turistima, rekla je portparolka ministarstva Hua Čunjing.

"Sve što su učinili samo je stvorilo i širilo strah, a to je loš primer", rekla je Hua na brifingu.

Kina se nada da će države doneti odluke i dogovore koji su razumni, usvojeni u miru i na naučnim osnovama, rekla je, prenosi Rojters.

Sjedinjene Države počele su 28. januara evakuaciju američkih građana iz centralnog kineskog grada Vuhana, gde se veruje da se virus prvi put pojavio krajem prošle godine.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) 30. januara je ubrzano izbijanje epidemije proglasila globalnom vanrednom situacijom. Istog dana, američki Stejt Department izdao je upozorenje za američke građane da ne putuju u Kinu.

"Upravo su razvijene zemlje poput Sjedinjenih Država sa velikim mogućnostima i objektima za sprečavanje epidemije preuzele vodeću ulogu u nametanju prevelikih ograničenja suprotno preporukama SZO", rekla je Hua.

Brojne države evakuišu svoje građane iz Kine, mnoge su prekinule letove, a Rusija je objavila da prekida i železnički saobraćaj prema Kini.

Broj umrlih od posledica virusa je danas porastao na 361, čime je premašen broj žrtava SARS-a.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA / Jerome Favre

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track