Najnovije vesti

AMERIKANCI MEDIJIMA PLAŠE RUSE: Ovaj tajni izveštaj bi trebao da jako zabrine Moskvu! (VIDEO)
Foto: Profimedia

novi hladni rat

AMERIKANCI MEDIJIMA PLAŠE RUSE: Ovaj tajni izveštaj bi trebao da jako zabrine Moskvu! (VIDEO)

Planeta

Dok se američki mediji i javnost fokusiraju na Iran, vojska Sjedinjenih Država priprema se za rat sa Rusijom, navodi se u ekskluzivnom izveštaju Njuzvika.

„Tokom povećanih tenzija sa Iranom prošle godine, Sjedinjene Države su sprovele neviđen niz ratnih igara. Tokom pet meseci, od maja do kraja septembra, održane su 93 odvojene vojne vežbe, a snage su neprekidno delovale u, iznad i oko 29 zemalja “, preneo je u petak Njuzvik. „Ratne igre, u kojima je praktikovano gotovo sve, nisu se sprovodile na Bliskom Istoku i nisu bile usmerene protiv Teherana. Bile su usmerene protiv Moskve i predstavljale su najintenzivniji, neisprekidani set vežbi od kraja hladnog rata “, dodaje se u izveštaju.

„Aktivnosti su bile na vrhuncu nakon što je Rusija preuzela Krim od Ukrajine u martu 2014. Američke oružane snage vodile su nekoliko ratova i bile angažovane u kriznim raspoređivanjima kao odgovor Iranu i Severnoj Koreji. Fokus je takođe bio nesporno anti-ruski, sa brojem evropskih igara deset puta većim od broja vežbi vezanih za Kinu u isto vreme “, nastavljeno je dalje.

“U senci pogoršavajućeg evropskog bezbednosnog okruženja, veličina i obim vojnih vežbi NATO-a i Rusije značajno su se povećali – čak dramatično”, izvestio je u oktobru parlamentarni odbor NATO-a, navodi se u izveštaju.

„Komitet se brinuo da NATO nema dovoljno kopnenih trupa u Istočnoj Evropi da odvrati ruski napad. Takođe je ukazao na ratne igre Moskve, od kojih su mnoge uključivale mogućnosti upotrebe nuklearnog oružja u evropskom ratu “, navedeno je.

U oktobru prošle godine, vojska Sjedinjenih Država objavila je planove za održavanje, kako se navodi, najveće vežbe pod vođstvom SAD-a u Evropi početkom ove godine.

Američka evropska komanda (EUROCOM) saopštila je 7. oktobra da će 37.000 snaga, oko 20.000 američkih vojnika, učestvovati u manevrima Branilac Evrope-20, koji bi trebalo da budu održani u aprilu i maju 2020. godine.

Kako se navodi u saopštenju, američka vojska će na glavni događaj, koji će se održati u 10 evropskih zemalja – uglavnom Nemačkoj i Poljskoj, razmestiti sedišta divizije, tri tenkovske brigade i hiljade drugih vojnika.

EUROCOM je saopštio da će vežbe ličiti na povratak snaga u Nemačku (Reforger), vežbe iz vremena hladnog rata, koje su na vrhuncu ukljuivale oko 125.000 NATO snaga 1988. godine.

Tada se Vašington fokusirao na brzo raspoređivanje trupa u Evropu u ogromnom broju kao ključni deo priprema za potencijalni sukob sa Sovjetskim Savezom.

Potreba za takvim vežbama je izbledela jer je rizik od sukoba velikih razmera u Evropi smanjen posle raspada Sovjetskog Saveza. Poslednji Reforger održan je 1993. godine.

Smatra se da je Branilac Evrope-20 najveća američka vojna vežba u poslednjih 25 godina.

Uprkos raspoređivanju velikog broja trupa na Bliskom Istoku, Sjedinjene Države su se poslednjih godina preusmerile na fokus odbrane Evrope od onoga što nazivaju “ruskom agresijom”.

Razvoj dolazi usled pojačanih tenzija na zapadnim ruskim granicama, nakon sve veće vojne izgradnje NATO saveza koji predvodi SAD.

SAD i njihovi saveznici raspoređuju oružje i opremu na istočnoj granici NATO-a od 2014., nakon reintegracije Krimskog poluostrva sa Rusijom na referendumu.

Rusija je, kao odgovor, rasporedila trupe i nuklearne rakete na svojim granicama i pojačala vojne vežbe u regionu.

Vodeći američki politički analitičar i filozof Noam Čomski upozorio je da rastuća napetost između Rusije i Sjedinjenih Država može dovesti do nuklearnog rata koji bi mogao da izazove kraj čovečanstva.

Komentarišući pretnju američko-ruskog rata, američki autor i politički komentator Stiven Lindman kaže: „Mogućnost sigurno postoji.“

“Džon Kenedi transformisao se iz ratnika u mirovnog radnika, glavni razlog zbog kog ga je CIA ubila”, izjavio je.

“On i Hruščov su sklopili dogovor, ruske rakete van Kube, a američke van Turske – sprečen je mogući nuklearni rat. Svi američki predsednici posle Kenedija bili su i ostali ratnici, tako da je rizik od nečeg mnogo ozbiljnijeg danas stvaran. U isto vreme, američki rat sa Rusijom, Kinom ili Iranom bio bi poražavajući, nešto što komandanti Pentagona znaju i žele da izbegnu”, rekao je Lindman.

„Jastrebovi poput Trampa nemaju razumevanja za strahote rata. Puno sam pisao o tome, služio je u američkoj vojsci 1950-ih, nikada nije otišao u inostranstvo u vreme kada su događaji u jugoistočnoj Aziji doveli do rata 60-ih “, rekao je.

“Ne očekujem da bi SAD mogle da uzvrate snažno poput Rusije i Kine na američkom tlu ili Irana koji bi mogao da napravi značajnu štetu američkim regionalnim bazama i nanese velike žrtve”, rekao je. “Nadam se da sam u pravu.”

Kurir.rs/Newsweek Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...