TRAMPOV ZET PORUČIO PALESTINCIMA: Palestinci moraju da ispune naš plan za državnost!
Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

problemi na bliskom istoku

TRAMPOV ZET PORUČIO PALESTINCIMA: Palestinci moraju da ispune naš plan za državnost!

Planeta -

Visoki savetnik i zet predsednika SAD Donalda Trampa Džared Kušner izjavio je da Izrael ne bi trebalo da prizna palestinsku državu ako Palestinci ne ispune neke od uslova plana Trampove administracije. Novinar CNN Farid Zakarija postavio mu je pitanje da objasni uslove koje plan postavlja za Palestince pre nego što će im Trampova administracija omogućiti da osnuju državu.

On je ocenio da "nijedna arapska zemlja" trenutno ne zadovoljava ono što se od Palestinaca očekuje da ispune u naredne četiri godine, uključujući slobodu štampe, slobodne i fer izbore, poštovanje ljudskih prava za svoje građane, nezavisno sudstvo i finansijske institucije sposobne da se angažuju u međunarodnim tržišnim transakcijama. Kušner je postavljene uslove označio osnovnim.

"Hoćete da kažete da ne bi trebalo da imamo te kriterijume, da kažete: 'U redu je ako nećete da poštujete ljudska prava, da ne dozvolite ljudima da govore slobodno, ako ne želite da za to budete zainteresovani'. Pitanje je kako da navedemo Izrael da učini kompromise o teritorijalnom nesporazumu", rekao je Kušner u odgovoru na primedbu novinara da je to zapravo način da se kaže Palestincima da nikada neće imati državu jer ni jedna arapska zemlja nije u poziciji koja se zahteva od Palestinaca pre nego stvore državu.

Kušner je Palestinsku upravu koja vlada delom Zapadne obale označio "policijskom državom" i "ne baš uspešnom demokratijom". On tvrdi da za Palestince ako žele da žive bolje sada postoji okvir da to postignu.

"Ako oni smatraju da ne mogu da održe te standarde, mislim da Izrael ne može da preuzme rizik da ih prizna kao državu da im omogući da preuzmu kontrolu jer je jedina opasnija stvar od onoga što imamo danas neuspela država", rekao je Kušner.

Glavni palestinski mirovni pregovarač Saeb Erekat je kritikovao Kušnera zbog takve ocene, rekašvi da je on unilateralno ; odlučio kako će izgledati mirovni sporazum između Izraela i Palestinaca.

"Šta je ostalo za pregovore? Kada sam rekao da se o tim pitanjima mora pregovorati između nas i Izraela direktno, Kušner je odgovorio označivši me neuspelim pregovaračem nesposobnim da pregovara. On je pregovarao u moje ime jer zna bolje šta je najboje za mene", naveo je Erekat u saopštenju za američku TV mrežu ocenivši da se radi o diktatu, aroganciji i uceni.

U subotu je Kušner takođe kritikovao Erekata, označivši ga lično odgovornom što nije postignut sporazam s Izraelom u proteklih pola veka. Tramp je predstavio dugo očekivani predlog u Vašingtonu 28. januara. Na osnovu tog dokumenta Izrael će moći da anektira sva svoja naselja na okupiranoj Zapadnoj obali iako ih veći deo međunarodne zajednice smatra nelegalnim, kao i dolinu Jordana koja čini četvrtinu te teritorije. U zamenu za to Paelstinci će dobiti državu u Gazi, delovima Zapadne obale i nekim kvartovima u predgrađu Jeruslima.

Izrael će kontrolisati granice te države, njen vazdušni prostor i brinuti se za bezbednost. Kritičari tog plana, takozvanog Sporazuma veka, kažu da će Palestinci ostati bez državnosti u svakom pogledu.

(Kurir.rs/Beta/Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track