LEKARI POKAZALI ŠTA KORONAVIRUS RADI PLUĆIMA: Skener otkrio šokantne podatke! Prvo krenu kašalj i temperatura... (FOTO)
Foto: EPA/An Ming

borba sa bolešću

LEKARI POKAZALI ŠTA KORONAVIRUS RADI PLUĆIMA: Skener otkrio šokantne podatke! Prvo krenu kašalj i temperatura... (FOTO)

Planeta -

Lekari su objavili šokantan snimak skenera koji najbolje pokazuje šta koronavirus radi plućima.

Kada je u bolnicu u Landžou primljena žena (33), imala je visoku temperaturu i kašalj koji je trajao već 5 dana. Disanje je bilo hrapavo, a bio je primetan i nizak broj belih krvnih zrnaca, što je pokazatelj virusa. Pacijentkinja radi u Vuhanu, gradu odakle je potekla epidemija.

Na snimcima su lekari uočili bele senke, poput takozvanog mlečnog stakla, što ih je upozorilo na to da su pluća delimično ispunjena tečnošću.

Nalazi su predstavljeni u naučnom časopisu Radiolodži, a tekst potpisuje grupa lekara istraživača Prve univerzitetske bolnice u Landžou.

Navode da kod pacijenata zaraženih koronavirusom dolazi do infekcije koja može da ošteti pluća ili izazove upalu opasnu po život. Dolazi do oticanja pluća i nagomilavanja tečnosti u njima. Pacijenti se zbog toga stavljaju na terapiju lekovima koji pomažu u otvaranju disajnih kanala.

Pacijentkinja iz Landžoua je primala protein interferon koji se koristi za lečenje viralnih infekcija.

Lekari kažu da je u početku vrlo lako pomešati koronavirus sa upalom pluća. Skener je pokazao da se kroz tri dana stanje pacijenta pogoršava, što je bio slučaj i sa SARS-om i MERS-om, virusima koji su takođe harali Kinom početkom 21. veka. Na narednom skeneru su lekari uočili da su bele fleke izraženije što je isključilo upalu pluća i pomoglo im da shvate da treba na drugačiji način da se bore sa ovom bolešću jer obični antibiotici neće pomoći.

Lekari koronavirus identifikuju brisom iz nosa ili usta, a ističu da je test efikasan pokazatelj zaraze samo ako postoje simptomi obolenja.

Koronavirusi su velika grupa virusa koja uglavnom napada respiratorni sistem, a takođe prouzrokuju upalu pluća i prehladu. Simptomi novog virusa koji se pojavio u Kini uključuju temperaturu, drhtavicu, glavobolje, teškoće pri disanju i otečeno grlo. Pre decembra 2019. godine, nikada pre nije zabeležen kod ljudi.

Do sada je od virusa umrlo najmanje 360 ljudi, a više od 17.000 njih je zaraženo.

Kurir.rs/Biznis insajder Foto: EPA/An Ming

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track