Najnovije vesti

POMPEO TOKOM POSETE KIJEVU PORUČIO: Krim je izgubljen! Svetski igrači to znaju!
Foto: EPA / Andreas Gora / Pool

iza zatvorenih vrata

POMPEO TOKOM POSETE KIJEVU PORUČIO: Krim je izgubljen! Svetski igrači to znaju!

Planeta

Državni sekretar SAD Majkl Pompeo rekao je na sastanku iza zatvorenih vrata sa krimsko-tatarskim aktivistima, tokom posete Kijevu, da je Ukrajina izgubila Krim.

Kako se navodi, on je tim rečima odgovorio aktivistkinji Emini Džaparovoj, koja je tom prilikom rekla da Amerika mora "da drži Krim u vidokrugu svoje spoljne politike".

"Krim je izgubljen. Svetski igrači to znaju. Ukrajina je izgubila Krim, a Rusija nije jedna od tih zemalja kojima je moguće nešto oduzeti", rekao je Pompeo, a prenosi Sputnjik.

Izvori su takođe kazali i da je tokom sastanka Džaparova zamolila Pompea da pomogne u organizaciji konferencije o Krimu u Vašingtonu, ali sudeći po izrazu Pompeovog lica tokom odgovaranja na to pitanje bilo je jasno da su njegovi prioriteti sasvim drugačiji od učešća na tom događaju.

Podsetimo, Krim je postao deo Rusije u martu 2014. godine nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Ukrajini. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja.

Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno, ali Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: EPA / Andreas Gora / Pool

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...