U POLITIKU JE UŠAO 2017. I NAJMLAĐI JE MEĐU DEMOKRATSKIM KANDIDATIMA Ovo je Pit Butidžidž, pretendent za predsednika SAD
Foto: EPA/GARY HE

AMERIKA

U POLITIKU JE UŠAO 2017. I NAJMLAĐI JE MEĐU DEMOKRATSKIM KANDIDATIMA Ovo je Pit Butidžidž, pretendent za predsednika SAD

Planeta -

Među predstavnicima američkih Demokrata koji se nadmeću za mesto kandidata za predsednika SAD posebnu pažnju medija privlači Pit Butidžidž (38), koji svoju kampanju gradi na ideji smene generacija u Beloj kući.

Do pokretanja svoje kampanje za predsedničkog kandidata u januaru 2019. Butidžidž je bio relativno nepoznat gradonačelnik u državi Indijani, u gradu Saut Bend sa tek nešto više od 100.000 stanovnika, prenosi Njujork tajms.

foto: EPA/GARY HE

Školovao se na Harvardu, a zatim Oksfordu zahvaljujući stipendiji, a potom je bio obaveštajni oficir u rezervnim snagama Mornarice i konsultant u firmi Mekinsi.

foto: EPA/GARY HE

Butidžidž je u politiku ušao početkom 2017. kada se, doduše neuspešno, kandidovao za mesto predsednika Demokratskog nacionalnog komiteta.

Kao najmlađi među demokratskim kandidatima za predsednika SAD, obećava da bi izgradio most ka novoj eri američke politike.

foto: EPA/GARY HE

Izdvaja se i kao prvi kandidat koji se zalaže za povećanje broja sudija u Vrhovnom sudu SAD, a pokazao se i kao jedan od najveštijih u prikupljanju sredstava u kampanji.

Prema pisanju Njujork tajmsa, ono po čemu se još Butidžidž razlikuje od ostalih kandidata u trci je i to što je prvi koji se otvoreno deklarisao kao gej, i takođe prvi koji planira da se direktno sa pozicije gradonačelnika preseli u Belu kuću.

foto: EPA/GARY HE

Butidžidž se 2018. venčao sa svojim partnerom Čejstenom Glezmanom, nastavnikom iz Mičigena, koji je od tada postao veoma aktivan u njegovoj kampanji, prikupljajući sredstva i nastupajući na događajima širom SAD promovišući Butidžidžovu kandidaturu.

SANDERS I BUTIDŽIDŽ SKORO IZJEDNAČENI

Pit Butidžidž i Berni Sanders dobili su skoro isti broj glasova za nominaciju za predsedničkog kandidata Demokratske stranke u saveznoj državi Ajova, na osnovu 97 odsto prebrojanih glasova.

Prema najnovijim rezultatima Butidžidž ima 26,2 odsto glasova, dok Sanders ima 26,1 odsto.

Rezultati pokazuju da je Butidžidž, bivši gradonačelnik rodnog gradića Saut Bend u Indijani, dobio najviše glasova i da je u blagom vođstvu ispred Sandersa, progresivnog senatora iz Vermonta.

Izbore u Ajovi održane u ponedeljak obeležilo je kašnjenje rezultata glasanja kokusa zbog tehničkih problema.

Rečeno je i da nije radila aplikacija u koju je trebalo unositi podatke, ali i da nije bila hakovana, preneo je Glas Amerike.

Kokusi - skupovi građana na kojima otvoreno izražavaju podršku nekome od demokratskih kandidata - bili su održani na 1.600 lokacija u Ajovi.

Broj delegata iz Ajove koji će na finalnoj konvenciji Demokratske stranke glasati za predsedničkog kandidata je 41, pa će se glasovi koji su dobili kandidati u Ajovi preračunati u broj delegata.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/GARY HE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track