Najnovije vesti

KINESKE VLASTI UPOZORAVAJU: Ne verujte glasinama o koronavirusu! (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA

širenje virusa

KINESKE VLASTI UPOZORAVAJU: Ne verujte glasinama o koronavirusu! (FOTO, VIDEO)

Planeta

Kina se pridržava otvorenog i odgovornog pristupa situaciji sa širenjem koronavirusa, brzo deli informacije, tako da ne treba verovati glasinama koje su gore od samog virusa, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čuenjing.

"Obratili smo pažnju na neke glasine i laži oko situacije sa izbijanjem bolesti, koje su gore od samog virusa. Verovatno ste primetili da je generalni direktor SZO nedavno ponovio da se nada da niko neće verovati glasinama i da ih neće širiti", rekla je ona.

foto: Profimedia

Portparolka je dodala da se "u nekim zemljama nadležne vladine institucije takođe već trude da pozovu na odgovornost one koji fabrikuju i šire ove glasine".

Hua je saopštila da Državni komitet za zdravstvo Kine i Komitet za zdravstvo grada Vuhana svakodnevno održavaju sastanke i pružaju sve aktuelne informacije.

"Odgovoran odnos, otvorenost i transparentnost Kine, kao i odlučne i ozbiljne mere za borbu protiv širenja bolesti prepoznala je cela međunarodna zajednica", dodala je portparolka.

Nakon izbijanja epidemije upale pluća izazvane novom vrstom koronavirusa i njegovim brzim širenjem, brojni mediji počeli su da izražavaju sumnju da kineske vlasti pružaju tačnu statistiku o broju žrtava i zaraženih. Ranije je viši stručnjak Svetske zdravstvene organizacije Džon Makenzi optužio kineske vlasti da nisu dovoljno brzo izveštavale o novim slučajevima koronavirusa u Vuhanu na početku epidemije.

Kinesko rukovodstvo je više puta izjavljivalo da se vlasti pridržavaju principa otvorenosti i transparentnosti u situaciji sa širenjem koronavirusa. Direktor SZO takođe je više puta isticao da su se kineske vlasti ovaj put naučile na svojim greškama i podržao poteze Pekinga u borbi protiv epidemije.

foto: EPA / Jerome Favre

Epidemija kineskog koronavirusa

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhanu, u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti - to je koronavirus 2019-nCoV.

Prema najnovijim podacima Centra za naučne i inženjerske sisteme Univerziteta "Džon Hopkins", koji koristi podatke Svetske zdravstvene organizacije i kineskih zdravstvenih institucija, do sada je od novog koronavirusa umrlo više od 560 osoba, a više od 28.000 je zaraženo.

foto: EPA / Telenews

U Kini zaraženo 19 stranaca

U Kini je registrovano 19 slučajeva zaraze koronavirusom među stranim državljanima, a dvoje njih je već otpušteno iz bolnice, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Hua Čun Čunjing.

Hua je rekla da je još 17 stranih državljana u karantinu i da se preduzimaju sve neophodne mere, ne precizirajući iz kojih zemalja su te osobe.

Za kinesku vladu zdravlje i bezbednost drugih zemalja ništa manje nije važno od spasavanja života Kineza, istakla je Hua, preneo je Tas s.

Nacionalna zdravstvena komisija Kine saopštila je da su u toj zemlji još 73 osobe umrle od korona virusa, čime je ukupni broj žrtava dostigao cifru od 563.

Komisija je dodala da je prijavljeno još 3.694 novih slučajeva bolesti, pa sada broj zaraženih virusom iznosi ukupno 28.018.

Kurir.rs/Sputnjik/Tanjug

Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...