BLISKI ISTOK PROKLJUČAO NAKON TRAMPOVOG PLANA: Palestinci i Izraelci krenuli u ozbiljan obračun (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA/YONATAN SINDEL

sukob

BLISKI ISTOK PROKLJUČAO NAKON TRAMPOVOG PLANA: Palestinci i Izraelci krenuli u ozbiljan obračun (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Tri Arapina su ubijena i 12 izraelskih vojnika je ranjeno danas u napadima i sukobima koji su izbili nedelju dana nakon što je administracija predsednika SAD Donalda Trampa objavila dugo očekivani bliskoistočni mirovni plan. Plan je uveliko u korist Izraela, a Palestinci su ga u potpunosti odbacili, što je izazvalo bojazan od povratka ciklusa nasilja.

foto: EPA/YONATAN SINDEL

Izraelske nacionaliste plan je podstakao da pozovu na aneksiju delova Zapadne obale, teritorije na kojoj Palestinci nameravaju da osnuju svoju nezavisnu državu, što je pojačalo napetost u regionu. Ta napetost je danas eskalirala u najmsrtosniji dan nasilja posle više meseci, navodi AP. Portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rudejne izjavio je za palestinsku novinsku agenciju Vafa (Wafa) da je Trampov plan "stvorio atmosferu napetosti i eskalacije".

foto: EPA/YONATAN SINDEL

Rano jutros jedan palestinski vozač je svojim automobilom uleteo u grupu izraelskih vojnika u Jerusalimu, ranivši dvanaestoro, pre nego što je pobegao, rekla je izraelska vojska. Izveštaja o žrtvama nije bilo ni na jednoj strani. Na Zapadnoj obali dva Palestinca su preminula nakon što su izbili sukobi s izraelskim vojnicima, rekli su palestinski bolnički zvaničnici. Kasnije je izraelska policija saopštila da je ubijen jedan izraleski Arapin koji je otvorio vatru na izraelske snage u jerusalimskom Starom gradu, lakše povredivši jednog policajca.

Palestinska organizacija Islamski džihad nije preuzela odgovornost za naletanje automobilom na vojnike u Jerusalimu ali ga je pohvalila i označila kao "početak novog sukoba oko Trampovog plana". Premijer Izraela Benjamin Netanjahu zarekao se da će napadač biti uhvaćen i da je to samo "pitanje vremena".

Takvi akti nasilja bili su uobičajeni u Jerusalimu u poslednjoj deceniji ali su potepeno prestali. Danas je takodje izraelska vojska napala pozicije Hamasa u pojasu Gaze nakon što su tri minobacačke rakete ispaljene na Izrael.

(Kurir.rs/Beta-AP/Foto: EPA/YONATAN SINDEL)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track