POČINJE MOBILIZACIJA EVROPE, PREDVODI JE MAKRON: Francuski predsednik nudi vojni dogovor
Foto: EPA / Abir Sultan / Pool

vojska

POČINJE MOBILIZACIJA EVROPE, PREDVODI JE MAKRON: Francuski predsednik nudi vojni dogovor

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron će sutra dati, tokom govora o odbrambenoj strategiji svoje države, "ponudu za dijalog" sa Evropljanima, kako Evropa ne bi bila "samo gledalac" naspram SAD, Kine i Rusije u svetu koji je sve nestabilniji, najavio je danas Makronov kabinet. Šef francuske države tokom svog petogodišnjeg mandata tradicionalno u Vojnoj školi u Parizu pred 600 ljudi drži govor na temu nuklearnog odvraćanja.

Na taj skup su pozvani vojni atašei brojnih zemalja, istorijskih partnera, među kojima su Rusija, Pakistan i Izrael, kao i predstavnici nuklearnih sila. Govor koji traje oko jednog sata treba da održi svaki predsednik Francuske, koji je i komandant Oružanih snaga i jedini koji odlučuje o eventualnoj upotrebi nuklearnog vojnog arsenala.

Jelisejska palata navela je da će Makron kao i njegovi prethodnici održati govor u skladu s trenutnom situacijom u svetu, u kojem se pojavljuju borbe nuklearnih sila za prevlast u osetljivim područjima, kao što su Sirija, Libija i Kinesko more. Makron bi trebalo da pomene i otkazivanje Sporazuma o ograničenju nuklearnog oružja srednjeg dometa (INF) između SAD i Rusije.

Francuski predsednik je tokom nedavne posete Poljskoj rekao da treba uzeti u obzir interese evropskih zemalja. Dodao je da je pristuna zabrinutost zbog odluka SAD o manjem angažovanju na multilateralnoj sceni i to po nalogu američkog predsednika Donalda Trampa.

Prema Makronovim rečima, odgovornost Francuske je još veća posle istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji, jer je sada Francuska u okviru Unije jedina zemlja koja poseduje atomsku bombu. Makron će tokom govora predložiti agendu nuklearnog razoružavanja uz pravdanje principa francuskog posedovanja atomske bombe.

(Kurir.rs/Beta-AFP/Foto: EPA/Abir Sultan/Pool)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track