SUMNJIVA SMRT U FRANCUSKOM HOTELU: Zaklan ruski bloger i Putinov kritičar!
Foto: Screenshot

POLITIČKA BORBA

SUMNJIVA SMRT U FRANCUSKOM HOTELU: Zaklan ruski bloger i Putinov kritičar!

Planeta -

Ruski bloger Imran Alijev (44) pronađen je mrtav u hotelu u Lilu, u Francuskoj.

Njegovo telo je pronađeno na krevetu, imao je nekoliko uboda i prerezan vrat, a pošto je reč o blogeru koji je redovno kritikovao ruskog predsednika Vladimira Putina i čečenskog lidera Ramzana Kadirova, francuska policija veruje da je reč o politički motivisanom ubistvu, piše Biznis insajder.

Nestao saputnik

- Francuska policija traga za prijateljem ubijenog blogera, koji je nestao odmah nakon ubistva. Reč je o Čečenu koji mu je pravio društvo tokom putovanja od Alijevljeve kuće u Belgiji do Lila 29. januara. Dan kasnije bloger je nađen mrtav i prerezanog vrata - piše Biznis insajder.

Pozivajući se na policijske funkcionere, oni navode da je Alijev u Belgiji bio pod policijskom zaštitom jer je dobijao pretnje zbog svog opozicionog delovanja.

Na Zapadu uvek  osumnjičeni  za političke  likvidacije... Vladimir Putin i  Ramzan Kadirov
Na Zapadu uvek osumnjičeni za političke likvidacije... Vladimir Putin i Ramzan Kadirovfoto: Profimedia

Biznis insajder piše da su evropski obaveštajci zabrinuti „zbog ubistava disidenata iz Rusije, koji kritikuju Putina i Kadirova, u EU i Britaniji“. - Najmanje 15 ljudi ubile su ruske ubice u Britaniji, uključujući i nedužne civile. Najveću pažnju privuklo je trovanje Sergeja i Julije Skripalj 2018, kao i likvidacija čečenskih disidenata u berlinskom parku prošle godine. Osumnjičeni u oba slučaja povezani su s ruskim obaveštajnim službama, kao i pokušajem državnog udara Crne Gore i pokušajem ubistva bugarskog trgovca oružjem - piše Biznis insajder.

Policijska zaštita

Francuski policajci nisu kontaktirali sa ruskim kolegama, a u sve su se uključili i belgijski policajci. - Alijev je bio pod policijskom zaštitom jer su mu stizale specifične i kredibilne pretnje iz političkih krugova u Čečeniji i Rusiji, što smo lako mogli da proverimo - rekao je neimenovani belgijski zvaničnik za Biznis insajder.

Kurir.rs/ Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja