PRIMARNI IZBORI DEMOKRATA U NJU HEMPŠIRU: Evo zašto je ovo glasanje posebno važno! (VIDEO)
Foto: Profimedia

sjedinjene američke države

PRIMARNI IZBORI DEMOKRATA U NJU HEMPŠIRU: Evo zašto je ovo glasanje posebno važno! (VIDEO)

Planeta -

Primarni izbori demokrata u Nju Hempširu biće održani danas i imaće veliki uticaj na to ko će od kandiata Demokratske stranke osvojiti predsedničku nominaciju.

Glas Amerike, objašnjavajući zašto ta mala savezna država ima tako veliku ulogu u izboru demokratskog predsedničkog kandidata, navodi da zakon propisuje da se primarni izbori tu održe najmanje sedam dana ranije nego u drugim državama.

Zato što je prvi, Nju Hempšir važi za državu koja ili daje zamah kandidatu ili okončava njegov pokušaj.

Država Nju Hempšir nalazi se na severoistoku SAD, 45. je po veličini i 41. po broju stanovnika.

Ipak, ne oslikava raznolikost stanovništva, jer su 93 odsto od 1,3 miliona stanovnika belci.

Birači u Nju Hempširu brane svoje pravo da prvi glasaju, a imaju i dovoljno vremena da upoznaju kandidate - koji kampanju započinju u toj državi godinu dana pre primarnih izbora.

Glasanje u Nju Hempširu je tajno, a birališta su otvorena skoro ceo dan. I ne glasaju samo birači koji su registrovani kao demokrate, već to mogu da učine i republikanci i neopredeljeni.

Prvi kokusi se održavaju u Ajovi, ali se tu birači izjašnjavaju javno.

Glas Amerike podseća i kako su raniji izbori u Nju Hempširu uticali na kandidate Demokratske stranke.

Demokratski senator Estes Kifover je 1952. pobedio predsednika Harija Trumana, koji je tada odlučio da ne ide na reizbor.

Iste godine, republikanci su se izjašnjavali o ratnom heroju, generalu Dvajtu Ajzenhaueru. Iako nije vodio kampanju u toj državi, pobedio je na primarnim izborima, a potom osvojio i dva predsednička mandata.

Senator Judžin Mekarti, koji je bio protiv rata u Vijetnamu, dobio je 1968. predsednika Lindona Džonsona za osam odsto glasova - što je bilo dovoljno da ubedi Džonsona da odustane.

Tesna pobeda u Nju Hempširu pomogla je i Džimiju Karteru da od nepoznatog guvernera iz Džordžije postane predsednički kandidat, pa predsednik 1976. godine.

Ronald Regan, koji je imao dva mandata, dobio je skoro 50 odsto glasova u Nju Hempširu 1980, a imao je petoricu protivkandidata u Republikanskoj stranci.

Bil Klinton je dobio nadimak "The Comeback Kid" pošto je 1992. osvojio drugo mesto, što mu je utrlo put ka predsedničkom mandatu.

Na prvom glasanju kokusa za kandidata demokrata koji će se u novembru na predsedničkim izborima suprotstaviti Donaldu Trampu u Ajovi, bivši gradonačelnik gradića Saut Bend u Indijani, Pit Butidžidz tesno je pobedio senatora Bernija Sandersa.

Rezultati su kasnili danima zbog tehničkog kolapsa u prikupljanju rezultata sa glasačkih mesta.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track