NOVA ŠPIJUNSKA AFERA DRMA PLANETU: Švajcarska firma osumnjičena da je bila fasada CIA za špijuniranje 120 zemalja
Foto: Profimedia

ŠPIJUNAŽA

NOVA ŠPIJUNSKA AFERA DRMA PLANETU: Švajcarska firma osumnjičena da je bila fasada CIA za špijuniranje 120 zemalja

Planeta -

Švajcarske vlasti saopštile su danas da su otvorile istragu o navodima da je Zug, švajcarski proizvođač uređaja za šifrovanje, bio fasada kojim je upravljala CIA i zapadnonemačka obaveštajna služba, što im je omogućilo da "razbiju" šifre zemalja koje su koristile njihove proizvode.

Zajednička istraga koju su objavili nemačka televizija ZDF i Vašington post na osnovu dokumenata CIE i nemačke strane obaveštajne agencije BND otkrila je da je Kripto AG doneo milione dolara ovim dvema agencijama, istovremeno im omogućavajući pristup šifrovanoj komunikaciji više od 120 zemalja decenijama, preneo je AP.

Glavni protivnici Sjedinjenih Američkih Država u hladnom ratu, Sovjetski Savez i Kina, nikada nisu bili kupci Kripta, ali među klijentima su bili Iran, Indija i Pakistan, vojne hunte u Latinskoj Americi i Vatikan. Između ostalog, ZDF i "Vašigton post" izvestili su da su obaveštajne agencije kontrolisale gotovo sve aspekte poslovanja kompanije od 1970. godine.

To im je omogućilo da nadziru iranske mule tokom krize sa taocima 1979, pruže britanskoj obaveštajnoj službi podatke o argentinskoj vojsci tokom Foklandskog rata i uhvate libijske zvaničnike koji su slavili bombardovanje berlinskog noćnog kluba La Bel, koji su posećivali američki vojnici 1986. godine.

Portparol švajcarskog Ministarstva odbrane, Karolina Bohren rekla je da je nakon istraživanja koje su sproveli mediji, njena kancelarija obavestila kabinet o slucaju Kripto AG 5. novembra 2019. godine.

Odluka o imenovanju bivšeg vrhovnog sudija koji će pregledati izveštaje i do kraja juna doneta je 15 januara.

"Događaji o kojima se razgovara datiraju od 1945. godine i teško ih je rekonstruisati i interpretirati u današnjem kontekstu'', rekla je ona. Kripto, čiji se proizvodi i dalje koriste u više od desetinu zemalja, likvidiran je 2018. godine. Dve kompanije koje su kupile većinu njegove imovine kažu da nemaju veze sa bilo kojom obavještajnom službom.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track