OTKRIVENO KOLIKO DRVEĆA MORA SVAKO DA POSADI DA POBEDIMO KLIMATSKE PROMENE: Italijani napravili aplikaciju koja pomaže
Foto: Profimedia

svi lopate u ruke

OTKRIVENO KOLIKO DRVEĆA MORA SVAKO DA POSADI DA POBEDIMO KLIMATSKE PROMENE: Italijani napravili aplikaciju koja pomaže

Planeta -

U svetu je potrebno da se posadi 353 milijarde stabala, ili ekvivalentno 50 po osobi, kako bi se zaustavile klimatske promene.

Iako ne na tom nivou, jedna organizacija se nada da će izvršiti uticaj nudeći lagan način za članove javnosti da zasade drveće.

Tridom su osnovali u Italiji 2010. godine Tomaso Speroni i Federiko Garsia, koji su u to vreme radili na projektu u Kamerunu.

"Svakodnevno smo bili svedoci kako ogromne površine šuma nestaju, a lokalno stanovništvo ih prodaje drvnoj i poljoprivrednoj industriji", priseća se 38-godišnji Garcia.

Njihovo iskustvo navelo ih je da pokrenu Treiom, koji koristi računarsku simulaciju da ohrabri ljude da prate napredak svog drveta.

„Mi sadimo drveće u projektima širom sveta, podstičući održivu poljoprivrednu praksu, obnavljajući biodiverzitet, sprečavajući eroziju tla i nadoknađivanje emisije CO2“, nastavlja Garcia. „Želeli smo da Tridom ima ne samo pozitivan uticaj na životnu sredinu, već i socijalni.“

Tridom blisko sarađuje sa poljoprivrednicima i lokalnim zajednicama kako bi zasadio voćke koje obezbeđuju sigurnost hrane i dodatni prihod. Svako zasađeno drvo je geolocirano i fotografisano, a kupcima se šalju redovna ažuriranja o drvetu i srodnom projektu.

Kurir.rs/Forbes Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track