KINESKA POLICIJA JE PRETILA DOKTORU UZBUNJIVAČU KOJI JE UPOZORIO NA VIRUS: Ako odbijete da se pokajete, bićete kažnjeni!
Foto: AP

lekar li venliang

KINESKA POLICIJA JE PRETILA DOKTORU UZBUNJIVAČU KOJI JE UPOZORIO NA VIRUS: Ako odbijete da se pokajete, bićete kažnjeni!

Planeta -

Lekaru koji je pokušao da upozori svet na opasnost od korona virusa i koji se kasnije i sam zarazio i umro, policija je pretila da će biti "kažnjen" ukoliko nastavi da diže paniku.

Doktor Li Venliang primio je jezivo pismo od policije u kome su mu naredili da se "pokaje" i prizna da je obaveštenje koje je poslao kolegama "nezakonito delovanje". Bio je to očajnički pokušaj vlasti da sakriju prave podatke o epidemiji, piše Miror.

Tridesetčetvorogdišnji Li preminuo je u petak nakon što se zarazio od pacijenata koje je lečio u Vuhanu. On je jedan od osmoro ljudi protiv kojih je pokrenuta istraga zbog "širenja glasina".

U pismu, koje je Li dobio od policije pisalo je: "Ako ne odstupite od svog stava, odbijete da se pokajete i nastavite sa nezakonitim delovanjem bićete kažnjeni po sili zakona. Da li ste razumeli?" prenosi Miror.

foto: EPA/Shi Zhi

Tridesetog decembra, dr Venliang, oftalmolog Centralne bolnice u Vuhanu, obavestio je kolege preko aplikacije "We chat" o širenju bolesti, za koju se tada još smatralo da je misteriozni oblik zapaljenja pluća.

Na grupi u kojoj je bilo oko 150 njegovih kolega, napisao je: "Sedam potvrđenih slučajeva SARS-a otkrivena su na pijaci morske hrane Hunan." On je naveo da su pacijenti u karantinu u "ogranku naše bolnice u Houhuu".

Jedan od lekara iz grupe mu je odgovorio: "Strašno", a zatim upitao: "Da li se vraća SARS?", misleći na epidemiju koja je 2002-2003. odnela 800 života u Kini.

foto: Youtube/Printscreen

Doktora su usred noći odveli zdravstvenim zvaničnicima u Vuhanu, koji su ga pitali zašto šalje kolegama takve informacije, da bi ga policija tri dana kasnije naterala da potpiše izjavu o svom "nezakonitom delovanju".

Pismo je objavljeno nakon što se pojavio snimak obolelih od korona virusa koje hvataju i odvode u kampove u Vuhanu u početnoj fazi epidemije.

Dr Venliang je dobio dozvolu da se vrati na posao, jer se epidemija uzbrzano širila, izlažući zdravstveni sistem ogromnom pritisku. Desetog januara Venlijang je objavio svetu preko društvene mreže Veibo da ima groznicu, a krajem meseca mu je zvanično postavljena dijagnoza. Prošle nedelje je preminuo.

foto: EPA/Jerome Favre

Kineske vlasti su zapretili da za širenje “glasina” na mreži sleduje kazna do sedam godina zatvora.

"Da vlada nije nastojala da prikrije prave razmere opasnosti, svet je ranije mogao da reaguje na širenje virusa. Cenzuri, diskriminaciji i samovoljnom hapšenju nema mesta u borbi protiv epidemije korona virusa", kaže regionalni direktor organizacije Amnesti internešnel Nikola Beklen.

"Kršenje ljudskih prava sprečava, umesto da olakša reagovanje javnih hitnih zdravstvenih službi i smanjuje njihovu efikasnost".

foto: EPA/Shi Zhi

Kurir.rs/Miror/Blic

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track